Бенфика дръпна с гол аванс на Зенит в осминафиналния сблъсък между двата тима от Шампионската лига. "Орлите" се добраха до успех с 1:0 с гол в драматичните последни секунди, когато и гостите от Русия останаха с човек по-малко. 

Продукцията в Лисабон беше доста постна, като и опасностите пред двамата вратари не бяха особено много. Все пак "орлите" стигнаха до така важния успех в последната минута на редовното време с гола на Жонас с глава и взеха лека преднина преди ответния сблъсък в Санкт Петербург. 

В началото на мача бившите играчи на португалците Есекиел Гарай и Аксел Витцел опитаха да се разпишат за Зенит, но без особен успех. Португалецът в състава на руснаците Дани също нямаше особен късмет при опита си да се разпише. 

В средата на първата част дойдоха и най-чистите положения за Бенфика. Първо в 29-та минута далечен удар на Жонас беше избит от вратаря Юрий Лодигин. Само три минути португалците вкараха и гол. 

Негов автор беше Костас Митроглу, но реферите справедливо го отмениха. Гъркът беше зад защитата при получаването на топката и въпреки че преодоля Лодигин, нямаше възможност да се зарадва. 

В крайна сметка при нулево равенство дойде и почивката, а след нея Зенит се задоволи само да отбива натиска на "орлите". При една от контрите на руснаците Аксел Витцел можеше да огорчи бившия си клуб, но ударът му от границата на наказателното поле беше избит от вратаря Жулио Сезар. Хълк също прати далечен удар, но неточен. 

Натискът на Бенфика беше доста осезаем и португалците имаха някои хубави шансове да се разпишат. В 69-та минута Николас Гайтан беше изведен сам срещу Лодигин, но стреля силно в него. При добавката прати топката над вратата. 

"Орлите" продължиха да налитат, а само три минути по-късно Жардел не успя да намери целта. Така мачът вървеше в темпо, при което не се виждаше как ще падне нов гол, но един глупав фаул на Доменико Кришито доведе именно до това. 

Италианецът получи втори жълт картон за фаул в своята половина и беше изгонен. След центрирането от прекия свободен удар Жонас с глава прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на Лодигин и даде така важната преднина на тима си. 

До края Бенфика имаше още един шанс да удвои аванса си, но този път стражът на Зенит спаси. Така португалците взеха аванс от едно попадение и това ги прави фаворити да продължат напред преди реванша в Санкт Петербург в началото на март. 

Ето и стартовите състави на двата отбора: 

Бенфика: Жулио Сезар, Линдельоф, Елисеу, Жардел, Алмейда, Самарис, Гайтан, Санчес, Митроглу, Жонас, Пици;

Зенит: Лодигин, Анюков, Кришито, Ломбертс, Гарай, Дани, Шатов, Гарсия, Витцел, Хълк, Дзюба.