Когато ЛеБрон Джеймс обяви, че ще стане свободен агент след края на изминалия сезон в НБА, мнозина в САЩ очакваха преподписването на договора му с Кливланд да е просто формалност. Но по всичко изглежда, че не е така. 

Краля е поставил своите изисквания, за да остане в родния си клуб и през следващата кампания. А от желанието на ръководството да ги изпълни ще зависи дали ще остане при "Кавалерите". 

Едно от най-важните му условия е да бъде сглобен още по-боеспособен състав за новата кампания. Кавалиърс играха финал за титлата с Голдън Стейт Уориърс, който загубиха с 2:4, но голямата част от товара през тази кампания беше изнесена на гърба на ЛеБрон. 

Цели шестима играчи от този състав са свободни агенти и звездата иска да бъдат запазени максимален брой от тях, а освен това да се привлекат още поне две качествени попълнения, които да олекотят товара му. Най-важно е задържането на Кевин Лав и Тристан Томпсън, които също са свободни агенти. 

Запазват се параметрите на финансовите му изисквания, които бяха договорени още миналата година - заплата от 22 млн. долара. Това няма да е проблем за ръководството. Разминаване има по продължителността на контракта. 

Джеймс иска да има пак опция да стане свободен агент след края на следващия сезон, ако преподпише. Логично, "Кавалерите" искат да имат повече сигурност за звездата си и искат да преподпишат за дълго време с него. Така се очертават напрегнати преговори между двете страни в следващите дни.