Кливлънд Кавалиърс е първият финалист в Националната баскетболна асоциация, след като отстрани с категоричното 4-0 Атланта Хоукс в битката за №1 в Източната конференция.

В Мач №4, Кливлънд се наложи със 118:88 и не остави никакви съмнения от първата минута, че отива на финал.

Това е първи финал за Кавс от 2007-ма година насам, а тимът се е прицелил в първа титла в историята си, и първа за отбор от Кливлънд от 1964-та.

Въпреки отличното представяне в редовния сезон, Атланта имаше доста повече проблеми в плейофите, и нямаше реален отговор на Кливлънд в тази серия.

ЛеБрон Джеймс отива на финал за пети пореден път, като е първият играч от 60-те години на миналия век, който го прави. Джеймс се нареди и до Бил Ръсел и Боб Кузи като единствените, записали участие във финал и Мач на звездите в пет поредни сезона.

Кайри Ървинг се завърна в игра, макар и лекуващ още контузеното си коляно, и записа впечатляващи 22 минути. Освен него и ЛеБрон, центровете Тимофей Мозгов и Тристан Томпсън бяха на ниво в този четвърти мач, и направиха някои страхотни забивки.

Шестима играчи на Кавс записаха двуцифрен актив от точки, а Дейвид Блат пусна в игра всичките си записани състезатели, след като в последните пет-шест минути отсъстваше всякаква интрига.

Джеймс вкара 23 точки, плюс девет борби и седем асистенции за успеха, Джей Ар Смит добави 18 точки и 10 борби, а Тристан Томпсън -16 точки и 11 борби.

Джеф Тийг реализира 17 точки за Атланта, а Пол Милсап приключи със 16 плюс 10 борби. Ал Хорфорд обаче вкара един-единствен кош за целия мач, а Атланта отново загуби борбата под коша с огромна разлика.

Дейвид Блат става вторият треньор, класирал се за финал в дебютния си сезон в НБА.

Сега Кливлънд ще трябва да чака изхода от серията на Запад, където Голдън Стейт може да приключи с Хюстън следващата нощ. Финалите стартират след седмица.