Александър Везенков завърши четвърти в престижната анкета на ФИБА Европа за Най-добър млад играч на Стария континент.

Баскетболистът на Арис получи коефициент 0,0777, след като заслужи 11711 вота на феновете и 80 – от специалистите в анкетата на централата. За най-добър млад играч бе обявен хърватинът Дарио Шарич, който изпревари като избор на специалистите Янис Антетокумпо от Гърция. 

Атлетичният тъмнокож грък получи най-много гласове от феновете – 17147, но само 340 точки от треньорите, докато Шарич бе предпочетен от 405-ма специалисти и 13 594 фена. Трети в класацията е Джеди Осман. След Везенков пък остана синът на Арвидас Сабонис – Домантас.

За втора поредна година французинът Тони Паркър беше избран за най-полезен баскетболист на Европа в анкетата. Гласовете на фенове и специалисти поставиха французина малко пред сръбската звезда Милош Теодосич. 

Най-големият успех на Паркър през 2014 беше спечелването на титлата в НБА със Сан Антонио Спърс. Това е четвърто такова постижение – рекорд за всеки европеец.

"Това ме прави много щастлив. Сезонът в НБА беше страхотен. Да се върнем по този начин след загубата във финала от Маями през 2013 година беше наистина невероятно. Показахме почти перфектен стил на игра. За мен е чест да бъда в тази класация заедно с имена като Пау Гасол, Дирк Новицки и всички играчи от Евролигата. Сърдечно благодаря на всички, които са гласували за мен, тази награда означава много", каза Паркър.

На трето място след Паркър и Теодосич в анкетата завърши друг французин – Борис Диау, който, освен че помогна на Сан Антонио да спечели титлата в НБА, спечели и бронзов медал на Световното първенство с Франция.

След третото място в класацията при мъжете са Горан Драгич, Богдан Богданович, Пау Гасол, Дирк Новицки, Серхио Родригес, Йонас Валанчунас и Алесандро Джентиле.

Най-добра баскетболистка е Алба Торенс, а най-добра млада баскетболистка – Анджела Салвадорес. /БГНЕС