Александър Везенков няма да вземе участие на Европейското първенство за младежи (20), което ще се проведе в Италия. Това стана ясно, след като селекционерът на нашия отбор Людмил Хаджисотиров обяви пред bgbasket.com състезателите, които е повикал за началото на лагера. Причината естествено е в ангажиментите на Везенков с Арис, а впоследствие и с евентуалното му заминаване за САЩ. Така за първи път от доста години той няма да участва с национален отбор, но това пък ще бъде шанс и за останалите момчета да се докажат. Досега Везенков винаги е откликвал положително на поканите за националните отбор, а преди няколко лета дори игра за два. Самият той вече обяви, че мислено ще подкрепя своите сънародници, които ще се борят за оставане в дивизия А.

Лагерът на младежите започва в Самоков на 1 юни (понеделник). След това се предвидени контроли с Европейския шампион за младежи от миналата година - Турция на 12 и 13 юни в "Арена Самоков", а на 19 и 20 юни ще се гостува на Македония.

След това предстои завръщане в Самоков, където са предвидени мачове с Косово на 27 и 28 юни, както и с Румъния на 3 и 4 юли.

Европейското първентсво е в Линяно Сабиадоро, Италия, и ще се проведе от 7 до 19 юли. Нашите са в група с Израел, Гърция, Сърбия и Латвия. От шампионата ще изпаднат последните седем отбора, което означава, че за запазване мястото в дивизия А, е необходимо българите да завършат поне на 13-о място.

Помощници на Хаджисотиров ще бъдат Георги Давидов и Даниел Клечков, а Росен Барчовски ще бъде като консултант на отбора.

Ето и състава за началото на лагера в Самоков:

Александър Илиев (Лукойл Академик)

Евгени Хаджирусев (Левски/Дунав Русе)

Адриян Секулов (Рилски спортист)

Александър Милов (Рилски спортист)

Радослав Кочев (Чавдар Троян)

Ивко Ивков (Академик Благоевград)

Димитър Димитров (Орлеан, Франция)

Венелин Христов (Черно море Порт Варна)

Алекс Уандие (БУБА баскетбол/Левски)

Йордан Минчев (Левски)

Ерик Димитров (Академик Пловдив)

Кристиян Ставрев (Майърс коф колидж, Англия)

Ангел Пейчинов (Черно море)

Румен Василев (Академик София)

Николай Георгиев (Лукойл Академик)

Николай Вангелов (Манитал Торино, Италия)

Симеон Лепичев (Франция)

Андрей Иванов(Ямбол)