Националният селекционер на волейболния отбор Пламен Константинов довери пред медиите какво точно е станало със ситуацията около либерото на отбора Владислав Иванов. Както е известно последният бе освободен принудително, след като е направил отказ да влезе да играе по време на контролата срещу Белгия.

„Решихме в последния момент с тийм мениджъра Стефан Чолаков да направим пресконференция, за да няма ощетени медии и да няма привилегировани. Явно има интерес около ситуацията с либерото Владислав Иванов. След като той излезе да каже неговата позиция, принудително трябва да кажа и моята за случилото се. За да няма повете интерпретации и полемики, а и продължения на тази ситуация. Казвам го, преди да имате да ми задавате въпроси и оттук нататък няма да отварям повече темата, за да не влизаме в обяснителен режим през медиите”, довери селекционерът на България.

„Причианта за отказа на Иванов да участва с нас е следната. Аз не съм го освобождавал от отбора. Причината е, че въпросът е къде да отиде акцентът. Ако питате дали съм му теглил една майна, мисля, че това не е за спортните медии. От спортна гледна точка, причината е отказът му да играе. Ситуацията е, че отборът губеше в четвъртия гейм с 4-5 точки разлика и аз очаквам хората отвън да влезнат в игра. Не да претупват и да си разхождат татуировките, а да влязат на максимум в тежка ситуация. Трябва да се реагира минговено, няма време да загряваме, да се раздвижим и да свърши гейма. Това отбелязах на почивката. Моите думи бяха, че не се влиза така. От пейката очаквам хората, които влязат да реагират моментално. Не виждам нищо обидно в това треньорът да критикува нещо, което вижда. Не грешкат само тези, които не играят. Въпросът е това, което демонстрираш и начинът, по който влизаш. След почивката казах, че влизаме да се бием и да обърнем гейма”, продължи Константинов.

Пламен Константинов

източник: Илиан Телкеджиев/lap.bg

„Владислав Иванов каза, че няма да влезе, втори път ми го каза и предложи да влезе Теодоро Салпаров. Оттам нататък съм готов да тегля майната на всеки, който откаже да играе, нека да съм грешен”, продължи селекционерът на „лъвовете”.

Либерото Владислав Иванов потвърди, че е бил руган от треньора след контролата с Белгия в събота.

„Ако имате представа какво е мъжки отбор, то искам да ви кажа. "Да ти е*а майката и на майка ти…", нали, е като добър ден при нас. Ако му записвам колко пъти съм го чувал да се псува последно време с някой от състезателите, то трябва да си нося дневник и да правя отчет. В един такъв колектив не се отдава подобно значение. Това е мъжки национален отбор по волейбол – не говорим за националната опера и балет. Да се прави на сърдити и обидени, то не е редно. Всеки ден ги има. Ако искате там да бъде акцента, нека да бъде там. За мен той е, че отказа да влезе в игра. Това е пагубно за всеки един отбор и треньор”.

Пламен Константинов

източник: Илиан Телкеджиев/lap.bg

„Ако се е засегнал чак толкова. Не ми е направило впечатление да е такъв човек. Не съм имал конфликти с него. Молен е 30 пъти за три години да не си ходи, а да дойде и да играе. Ще се дават равни шансове на всички. Всяка година беше с уговорки. Никога не е имало лошо отношение към него. Реакцията ми е заради отказа”, продължи Гибона.

„Не виждам нищо по-нормално от това да реагирам. Как съм реагирал е друга тема. Когато свърши мача събрах момчетата и им казах. Ние сме мъже и очаквам да реагираме като такива. И на терена, както и след такива моменти. Аз нямам проблем тук да играе и да е с отбора, ако ви се е извинил на вас, че не играе с вас на терена. Отидете и говорете, аз нямам проблем. Не искам на мен да се извинява. Аз мога да му кажа: „Извинявай, Владо, ако се чувстваш засегнат”. Нямам проблем да кажа на някой съжалявам”.

Пламен Константинов

източник: Илиан Телкеджиев/lap.bg

Селекционерът на родния национален тим продължи: „Те са се събрали и са говорили, а на другия ден си е събрал багажа и си е тръгнал. Аз бях изолиран, тъй като имах вирус по морето и е по-добре да не се доближавам до момчетата, за да ги загубим всички. Вирусът е тежък с обезводняване и температури. Това е причината да не отида на мача на следващия ден. Може би до някъде да нямам комуникацията вечерта, стига някой да е искал да има такава. Това е позицията ми за случилото се”.

„Не е натрупано напрежение. Ние търпим много. Хора сме и се изпускат нерви. Няма как да няма напрежение в един отбор, който има проблеми. Искаме да направим добро класиране и този отбор да играе добре. Чувства се, че има неща, които не достигат и не вървят. Онзи ден Миро изкълчи глезен и помислихме да викаме поп. Въпреки всичко ние сме там. За мен има мъжки взаимоотношения в един отбор и те трябва да се държат до самия край. Не може да седят 4-5 месеца на едно място и да няма. Треньорите караме 20 човека, а всеки ден 10 не искат да правят дадено нещо. Трябва да ги ръчкаме, но не е задължително всичко, което им кажем да им хареса. Когато нещо не им харесва, аз трябва да им кажа това, което не е окей. Те не са ми приятелки или любовници. Ще трябва да ги чуят тези работи. Най-често се виждат в България тези неща, и то с наши състезатели. Глезотията и претенциите. Работил съм с американци, които изпълняват всичко към треньора. Никога няма да го чуеш да каже нещо на въпреки. Не може да им говорим само как всичко е прекрасно. Невероятно сте и сте фантастични. Това, което се прави добре окей. Повечето случай треньорите коригират неща, които не се правят добре. Ако гледаме само хубавите неща, никога няма да подобрим това, което не ни достига”.

Пламен Константинов

източник: Илиан Телкеджиев/lap.bg

„Няма какво да се сърди никой. Все едно съм на детски лагер. Десет дена преди световното първенство си играем на кофички на плажа. Днес играем – утре не. Няма спортно-техническа алтернатива на Владислав Иванов. Той за мен сега е най-добрият. Не е вярно, че е обиден да не е титуляр. Не е играл при никой повече, отколкото при мен. Има моменти, в които преценявам той да играе повече, а другия в следващ мач. Мен затова ме е яд с белгийците. Вкарваме го в ситуация, в която той е най-добър. Срещу флот-сервиращи, той изигра феноменални срещи на лигата. Не могат да го мръднат от третия метър. Аз знам какво има той. Проблемът на Владо е характерът и разликата с Теди не е, че технически е по-добре от него. Понякога е нужно и присъствието, говорил съм си го с него. Влиза с киселата вътре или физиономоията на умиращия лебед, то вкисляваш и всички останали. Това се отразява на всички”, продължи Константинов.

„За първи път имаме пререкание с него. Не е имало случай, в който да не иска да влезе в игра. Да не иска да дойде въобще в националния отбор – да. Аз не си го обяснявам. В спорта много демокрация няма, тази работа ни бърка спорта. Като вкараме грешноразбраната демокрация в спорта, то няма да има резултат в следващите 300 години. Забравихме ги тези неща. Треньорът не може да се скара, да повиши тон. Имал съм треньори, които не мислят какво казват и псуват. Сърбите, ако ги чуете ще ви заболят ушите. Сега изведнъж се обидихме, защото си теглихме по една майна. Дай да се разсърдим и разплачем. Вместо да отиде в спорта на NOVA, то по-добре да беше отишъл в „Съдебен спор”. От сутринта щяха да реват и да има драма и сълзи. Голямата трагедия на българския спорт е, че мъжете драстично намаляха за сметка на женчовците, които толкова много се харесват, че забравят основното - да играеш за родината си е чест.”.

Пламен Константинов

източник: Илиан Телкеджиев/lap.bg

„При всички положения не е приятно. Това е играч, който може да помогне и е нужен. Има шанс да се върне, защото аз обичам мъжките неща. Няма какво да изглаждаме – теглили сме си една майна и това е. Говорим за мъжки отношения, стига детски неща. Глупости са да е имало бой. Това, че палим бързо и може да отреагираме не означава, че ще седнем да се бием в залата. Никога не владееш изцяло една ситуация обаче. Има неща, които са така поставени и треньорът разчита на тях. Ако смятат, че не са правилни, то по-добре да не идват”.

„Това е моя спонтанна реакция на негова фатална грешка. Това е мач и не го приемам. Това е причината аз да не искам извинение, а да се извини на вас. Не мога да си представя тази ситуация, а съм играл 30 години, 20, от които в национални отбори”.

„Ако той подлежи на санкции, то подлежат всички, които отказват да играят за България. Федерацията трябва да преценява – има си ръководители и да мислят. Да, два пъти Стефан Чолаков е разговарял с него. Целият отбор го е сторил това нещо. Не сме поставяли срок да се връща. Той категорично бе отказал и затова повиках Каракашев и е в списъка. Днес следобед тренира с отбора, ако иска може да играе. Сега Владо е по-добър, но по някой път това не стига Ако е имало негативизъм, той щеше да го е разбрал досега в трите години.

Пламен Константинов

източник: Илиан Телкеджиев/lap.bg

„Опитваш по един начин, който не работи и какво правиш? Като опиташ меко, спокойно, с убеждение.. Да, да, да и не се променя. Тогава сменяш методите и опитваш твърдо. Поне с него твърди не сме били, тъй като той знаем, че е по-обидчив. Това беше официален мач на националния отбор, а има и публика. Добре, че хората бяха отсреща и не ни слуша. Утре ще стане това нещо и ще играеш ключов мач да влезеш във финали и някой да се разсърди и да не влезе”.

„Според мен момчетата се стараят и разбират, че имаме проблеми. Независимо от това смятам, че ще дадат максимума. Аз мисля, че публиката и обществеността ще ги аплодират, ако го направим. Излез и покажи, че влизам да обърна нещата и да изям игрището. Влизам да забия всичко и да обърна гейм, мач и да победя. Искам бойци вътре, тъй като ние не сме такъв отбор, който на полусъединител да спечелим мачовете. Трябва да се бием за всяка точка и не можем да проходим един гейм. Няма да ни стигне и затова те трябва да са с този дух. Трябва да знаят, че аз искам да са биткаджии във всеки мач. Нямаме контузени и всички са здрави и окей. Това е положението”.

„На всеки мач имам по двама сърдити, които спорят кой да играе. Естествено, че не може да се допусне това нещо. Не знам защо го коментираме това нещо. Това нещо се пресича и край. Аз съм готов да направя компромис. Факт е, че избухвам лесно, но не съм злопаметен. Пропуснал съм един милион нещо покрай ушите си. Тези, които са ме плюли, съм им подавал ръка. Не помня като слон и да се правя на обидена госпожица. Не може да си преди старта на Мондиала и да няма напрежение. То ни държи живи и това е усещането, поради която работим. Обичаме я и е част от спорта. Ако ти стане безразлично и не чувстваш нищо, смени професията. Възможно е да станем по-сплотени. Не е задължително всеки един да споделя възгледите на треньора. Аз не съм имал отбор, който всички да са доволни от наставника. Не е здравословно. Ако всички са доволни, то нещо не е наред. На Белмекен нямаше такова мрънкане, но ги разбирам, тъй като натежава. Уплашиха се, когато Боян се контузи. Дърпа ги някой мускул и дърпат задна, но ги разбирам. Според мен един отбор трябва да извърши пътя. Те не са само подготовката, а и характерът. Да преминете заедно през тежките моменти и да извървим някакъв път”, завърши Пламен Константинов.