Полша е новият-стар волейболен световен шампион. „Дружина полска“ защити трофея си по време на шампионата на планетата, който се проведе в България и Италия. Във финала, който се състоя в зала „Пала Алпитур“ в Торино, поляците не оставиха никакви шансове на олимпийския първенец Бразилия, като се наложиха с категоричното 3:0 гейма. В отделните части срещата се разви при 28:26, 25:20 и 25:23.

Това е трета световна титла за Полша. На третото място завърши САЩ, а четвърти е Сърбия.

Тазгодишният финал бе повторение на решителния сблъсък от 2014 година, когато „Дружина полска“ срази „селесао“ с 3:1 гейма.

Първият гейм започна равностойно, но в последствие поляците взеха аванс и при 8:6 дойде първото техническо прекъсване. Михал Кубяк изпъкна със страхотно отиграване и така при 16:13 настъпи второто прекъсване.

Кубяк продължи да тормози противника, а преднината на Полша набъбна на 20:16. Бразилия изравни играта и така постепенно се стигна и до равенство в точките 23:23. Играта точка за точка продължи, като настъпиха най-оспорваните мигове. В крайна сметка поляците се оказаха по-съобразителни и след сервис в аут на бразилците и след това блокада на Курек затвориха частта при 28:26.

„Дружина полска“ влезе по-уверено и във втория гейм. Бранещите световната си титла волейболисти дръпнаха на своя съперник, а при 8:4 бе първата техническа пауза. „Селесао“ лека-полека се окопити и намали изоставането си  на 10:11, но поляците побързаха да увеличат аванса си, който на втората пауза бе три точки – 16:13. До края на втория гейм добрата тенденция в играта на Полша се запази и това намери отражение и в точковото отражение на резултата. Частта бе затворена при 25:20.

Окрилени от развоя на двубоя действащите световни шампиони като че ли бяха решени да поставят окончателно точка на спора в третата част. Те влязоха силно и поведоха с 5:2. Пет точки бе разликата на първата техническа пауза – 8:3, а шест пункта разделяше двете селекции при второто прекъсване – 16:10. Бразилия постепенно намали изоставането си на три точки – 14:17, но поляците побързаха да увеличат аванса си на пет пункта. В решителните мигове, бразилците отново се приближиха на точка зад Полша – 21:22, но в този епизод от мача „Дружина полска“ демонстрира много силна игра и затвори частта при 25:23.

Най-резултатен за успеха на „червено-белите“ бе Бартош Курек с цели 24 точки. Михал Кубяк добави 12. За Бразилия Уолъс де Соуса записа 14 точки, а Дъглас Соуса се отчете с 11.

След края на мача между Полша и Бразилия бяха раздадени индивидуалните призове, като спортният министър на България Красен Кралев връчи отличието за Най-добър централен блокировач на Пьотр Новаковски, а Любо Ганев награди най-изпъкналия диагонал - Матю Андерсън. 

Ето и крайното класиране след края на турнира: 

1. Полша

2. Бразилия 

3. САЩ 

4. Сърбия 

5. Италия, Русия

7. Франция, Холандия 

9. Белгия, БЪЛГАРИЯ, Канада, Словения

13. Аржентина, Австралия, Финландия, Иран

17. Камерун, Куба, Египет, Япония

21. Китай, Доминиканска република, Пуерто Рико, Тунис