"Сигурен съм, че ще направим едно страхотно световно първенство по волейбол. Получихме поздравления за организацията от ръководителите на международната федерация", каза в Русе вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

Той е убеден, че националният отбор на България ще направи силни мачове. "Момчетата са много мотивирани. Няма по-голяма мотивация от това да играеш на световно първенство пред собствена публика, в собствената си държава. Надявам се, че ще достигнем целта си, а тя е класиране за финалната шестица", заяви Ганев.

Легендарният волейболист изрази надежда, че първенството ще запали много деца към този вид спорт.

"За нас това е най-важното. Основната цел е да накараме децата да спортуват, а не да стоят само пред компютрите", коментира още Любо Ганев.

Той сподели, че се водят преговори България да бъде една от страните домакини на европейското първенство по волейбол за жени през 2021 година, а Русе ще бъде един от градовете фаворити. Разговорите обаче са все още в начална фаза.

В крайдунавския град волейболната легенда на България представи книгата си "Любо Ганев. Светът отвисоко". Автори на фоторазказа за легендарния волейболист, както и неговите 1001 забавни и невероятни истории, са Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. "След като прочетете тази книга, ще разбере какво е да гледате света отвисоко", каза още Ганев.

"За мен винаги ще си остане малкото голямо момче", сподели майка му Елена и разказа за пакостите, които синът ѝ е вършил като малък и как в детската градина трябвало да занесат легло по поръчка, защото на другите момчето ѝ не се побирало.

Сред останалите гости на събитието бяха кметът на Русе Пламен Стоилов, фотографът Бончук Андонов, бизнесменът Пламен Бобоков и първият треньор на Ганев - Александър Тодоров.

"Горд съм, че има русенец, който е постигнал толкова много, че е обичан и прави много за Русе", каза Стоилов.

Крайдунавският град е домакин от днес до 18 септември на сблъсъците от група Б от първата фаза на Световното първенство по волейбол за мъже, в която са отборите на Бразилия, Канада, Франция, Египет, Китай и Холандия. /БТА