Селекцията на Иран надви с 3:1 (22:25, 20:25, 25:22, 19:25) гейма България във втори мач на двата тима от Световното първенство, на което сме домакини с Италия. Срещата бе от група “D”, а тимът на Игор Колакович бе много категоричен и успехът дойде логично. Дуелът бе изгледан от повече от пет хиляди зрители във варненската зала „Конгресна” на ДКС.

Играта пък на волейболистите на Пламен Константинов не спореше, като много лични грешки и сериозни проблеми в организацията на играта мъчеше отбора на България. От това пък Иран се възползва по великолепен начин, след като България не успя да изненада „персите”. Защитата на родните национали също не работеше по солиден начин, както го правеше в мача срещу Финландия. Кадровите проблеми пред Пламен Константинов продължават, след като Тодор Скримов напусна контузен в края на мача и не се завърна отново на полето. За щастие след срещата лично Скримов увери, че е получил схващане, което се е случвало последно време и се надява да е готов до един-два дни. Българите регистрираха 36 грешки в хода на срещата, които се оказа решаващи за крайния резултат.

След загубата България остана на трето място с три точки от две срещи, докато Иран и Полша са лидери, след като записаха по два успеха. В петък вечер „лъвовете” приемат Пуерто Рико, докато в събота Иран ще мери сили с Куба. Ако се случат всички прогнози на критиците, то българите ако продължат, биха попаднали в по-тежкия поток, който се очертава.

Тук следяхме срещата за вас:


Първи гейм:

Срещата стартира с точка за точка, като две от първите три точки за иранците дойдоха, след като българите сбъркаха своя сервис. Първото техническо прекъсване дойде при превес за иранците, които продължиха да са солидни при завършването на атаките си. "Персите" продължиха да разнообразяват нападенията си, докато хората на Пламен Константинов изпитваха осезаеми проблеми със своя начален удар, който не бе на нужното ниво, а второто прекъсване дойде при 16:12. Последва слабо посрещане от нашата селекция, а Мортеза Шарифи не пропусна да забие топката през центъра за 17:12 за Иран. Пламен Константинов взе таймаут, а на сервис застана Тодор Скримов, който направи първия ас в срещата. Последва нов добър сервис на посрещача, като иранците не посрещнаха добре, а Йосифов се извиси и заби, но някак иранската отбрана овладя нападението. Иран не успя да направи точка, но за сметка на това България завърши чрез Николай Николов за 15:19. Иран продължи да играе по-солидно на наш сервис, докато техният начален удар минаваше безпроблемно, но пък българите завършваха успешно атакит си. Последваха два солидни сервиса на Виктор Йосифов за 21:23, а при последвалата точка Тодор Скримов имаше възможност да постави под голямо напрежение Иран, но блокадата на Иран го спря перфектно и резултатът стана 24:21. Българите спечелиха точката за 22:24, но флопсервисът на Пенчев не спомогна и Иран затвори първия сет при 25:23.

Втори гейм:

Вторият гейм стартира по огледален начин на първия, като и двата отбора си разменяха точки при сервис на опонента. Трикольорите направиха силна комбинация през центъра между Пенчев и Йосифов, а последният с дясната ръка завърши в полето на Иран. Последва прелестен блок на Николай Пенчев, който спря атаката на Иран и българите взеха първото предимство в мача. Отново Пенчев бе виновникът България да дръпне със 7:5, след като на два пъти защитата на Иран отразяваше мощните нападения на българите, но при третия опит Пенчев бе категоричен и нарпави 7:5. "Персите" записаха три бързи точки, след които бяхме хванати неподготвени във всяка една от тях, а Иран се възползва оптимално. След първото техническо прекъсване преимуществото бе на страната на азиатците.

33 снимки

Второто техническо прекъсване в гейма дойде при 16:12, а блокаут на Пенчев донесе нова точка за Иран. Иран продължи да е доминантен в хода на гейма, а Тодор Скримов съумя да изненада защитата на иранците и да стопи превеса на Иран на четири точки. Гоцев продължи играта с хубав флот сервис, но Сеганов опита атака през центъра, която бе блокирана по успешен начин и "домакините" в срещата си върнаха аванса от пет пункта. При 21:17 за Иран Скримов атакува от диагонала, а топката се докосна по върха на пръстите на Сайед. Константинов поиска видеоразглеждане, което доказа този факт, но играчите на Иран започнаха да спорят с главния съдия. Нещата продължиха по същия начин през втората част, като Ебадипур завърши мощно по правата, за да направи 25:20.

Трети гейм:

Третият гейм започна с предимство за Иран, след като Маруф продължи да тормози българската защита, но Георги Сеганов заби по диагонала и възстанови равенството - 5:5. Ники Николов завърши по-солиден начин атака по диагонала, но Фаези възстанови равенството в гейма. Все пак първото техническо прекъсване дойде за родните национали - 8:7. Пенчев направи двойна атака по диагонала, след като Маруфлахрани блокира първия опит, но при втория Ники Пенчев заби за 13:10. При 18:17 за Иран зала "Конгресна" видя шеметно разиграване, след като на няколко пъти иранците имаха предимство и можеха да завършат, но накрая Тодор Скримов заби по диагонала и изравни резултата. България заигра уверено в последната част от гейма и дръпна с три точки, след като Виктор Йосифов и Тодор Скримов бяха вездесъщи, за да осигурят предимството на "лъвовете".

33 снимки

Иран заработи на сметката си една точка, но Николай Учиков игра по правата и върна трите точки аванс на българите. Последва мощен сервис на Скримов, който бе труден за иранската защита, а Пенчев заби мощно през центъра - 24:20. България направи две грешки, които пропиляха два от четирите геймбола за трикольорите, а Пламен Константинов взе таймаут. Виктор Йосифов бе намерен в центъра и с хладнокръвие завърши гейма, който отиде в сметката на България.

Четвърти гейм:

Четвъртата част стартира силно и за двата тима, като иранците поискаха видеоразглеждане при 3:2, но се видя, че либерото Маранди не е играл с топката, а тя е паднала директно в полето на "персите". Последва прекрасен сервис на Тодор Скримов, а защитата на Иран не се справи и България заработи още една точка - 4:4. Следващият сервис на Скримов също бе мошен, а Ебадипур пробва отляво атака по диагонала, но блокадата на "лъвовете" бе силна и резултатът стана 5:4. Светослав Гоцев  пък бе предупреден с жълт картон от главния съдия, след като успори негово решение. Иран изпълни начален удар, който бе труден за момчетата на Пламен Константинов, но някак "лъвовете" създадоха нападение чрез Учиков отляво и след блокаут дойде първото техническо прекъсване - 8:7 за България. 

33 снимки

За съжаление при 13:12 за българите Тодор Скримов атакува по левия диагонал, но при приземяването получи проблем в глезена и Пламен Константинов го замени принудително. Точка на Амир Гафур пък достави второто техническо прекъсване в четвъртата част, а волейболистът на Иран заби силно през центъра и даде превес на азиатците - 16:14. Мирослав Градинаров пък изигра хладнокръвно завършек от третия метър, за да запази разликата с противника на две точки. България се защити чудесно и отново Градинаров с атака отляво завърши нападението, а точката за "лъвовете" стана вследствие на блокаут. За огромно съжаление Иран взе точката при 20:17, след като България имаше чудна възможност на три пъти да вземе разиграването, но не успя. Мирослав Градинаров обаче подходи агресивно и в битка на мрежата закова топката в полето на иранците - 19:20. Мохамад Джавад пък бе посрещнат от трима български състезатели на блокада, но за огромно съжаление на трикольорите топката излетя в аут и резултатът стана 22:19 за Иран. Мохамад Сейед пък завърши на два пъти, след като националите не успяха да се отбраняват добре и Иран стигна до четири мачбола. Още при първия Братоев бе хванат на блок, който се оказа успешен за "персите" и те затвориха мача при 3:1 гейма.

Статистика от мача: 

Иран - Милад Ебадипур 8 т., Мирсаед Маруфлакрани 1 т., Сайед Мохамад Мусави Ерахи 11 т., Амир Хафур 11 т., Мохамадджават Манавинежад 21 т., Али Шафиеи 10 т. и либеро Махди Маранди /Ферхад Хаеми, Амир Тухтек, Сабер Каземи, Мохамад Тахер Вади, Мохамадреза Хазратпурталатапех - либеро/;

България - Николай Учиков 10 т., Тодор Скримов 17 т., Георги Сеганов 1 т., Валентин Братоев 4 т., Виктор Йосифов 10 т., Николай Николов 1 т. и либеро Теодор Салпаров /Мирослав Градинаров 8 т., Николай Пенчев 10 т., Светослав Гоцев 4 т.

Състави:

България: 7. Николай Учиков, 9. Георги Сеганов, 8. Тодор Скримов. 10. Валентин Братоев, 12. Виктор Йосифов - /к/, 18. Николай Николов, 13. Теодор Салпаров – либеро

Селекционер: Пламен Константинов

Иран: Сайед Мир Маруфлакрани, Фархад Гаеми, Амир Гафур, Милад Ебадипур, Али Шарифиеи, Мохамад Мусави - Махди Маранди - либеро

Селекционер: Игор Колакович

Съдии: Юри Рамирес Ортис (Пуерто Рико) и Ернан Гонсало Касамикела (Аржентина)