Определяният като най-успешен треньор в историята на тениса - Тони Надал, пристигна в България като посланик на "София Оупън".

Именитият специалист, чичо на Рафаел Надал и човекът, който запалва Рафа по тениса и го изгражда до един от най-големите в историята, даде открит урок на над 100 родни таланта в зала "София" в Борисовата градина. Преди да покаже тънкостите на тениса на малчуганите, Тони Надал говори пред медиите.

- Сеньор Надал, всички си спомняме мача на Григор Димитров и Рафаел Надал на полуфинала на Откритото първенство на Австралия през 2017 година. Ако всичко върви по план, сега те би трябвало да се срещнат на четвъртфинал. Има ли Григор някакви шансове?
- Никакви! Всеки мач, който Надал е играл с Григор, е бил много труден. Григор е прекрасен тенисист. Има всички елементи - сервис, форхенд, бекхенд. Движи се добре по корта. Няма необходимото постоянство, но владее всичко в тениса. Когато Димитров играе добре, е много трудно. Но да не забравяме, че Рафа първо трябва да победи Бердих, а Григор да мине през Тиафо. Така че трябва да почакаме.

- Ако вие бяхте треньор на Григор, какво щяхте да промените в играта му?
- Това не е много хубаво да го казвам. Когато за първи път видях Григор Димитров, си помислих, че това е бъдещият номер 1 в света. Спомням си, че за първи път игра с Рафа през 2009 година в Ротердам. След това му отне малко време, за да стане наистина тенисист от световна класа. Мисля, че му трябва малко повече устойчивост и постоянство.

- Мислите, че му трябва по-добра психика?
- Не. Вижте, аз не вярвам в сложните неща. В тениса трябва да вкарваш топката вътре в полето повече, отколкото съперника ти. Трябва да бягаш. И не трябва да се притесняваш, когато опонентът ти започне да играе по-добре от теб. Защото каква е разликата между Новак Джокович и Димитров? И двамата играят прекрасно. Джокович обаче знае, че да спечелиш първия сет, не е достатъчно. Трябва малко повече. Същото е с Надал и Федерер. И понякога точно това си мисля, че на Григор му трябва това още малко. Чисто технически съм забелязал, че понякога той спира с краката си малко по-рано от необходимото. Оттам идват и грешки. Освен това оставя краката си малко повече в разкрач. Когато това се случва, е много трудно да направиш хубав удар. Това е моето мнение.

- На каква възраст децата трябва да започват да играят на тенис турнири, за да не се чувстват психически обременени?
- Това е различно при всеки. Има деца на 8 години, които са по-силни от 10 или 11-годишните. Най-важното нещо е децата да разберат, че победата и загубата в тениса са неща, които се случват. И не е трагедия, ако загубиш. Това е игра и ти трябва да бъдеш професионалист. И винаги трябва да търсиш подобрения в играта си. Защото тенисът не е само да победиш в един мач. Ставаш добър, когато всеки ден работиш усилено.

- Какви са очакванията ви от "София Оупън" и кой според вас ще спечели турнира?
- В София ще дойдат много добри тенисисти. Хачанов в момента е номер 11 в света. Имате Баутиста Агут, който спечели в Доха и победи Новак Джокович. Вавринка не е на същото ниво, на което беше преди години, но мисля, че скоро ще започне да играе най-добрия си тенис. Имаше много завързан мач срещу Раонич на Откритото първенство на Австралия. Тук ще дойде и Циципас, който показва страхотен напредък. Сигурното е, че ще гледаме страхотен тенис, но не мога да кажа кой ще победи.

- Каква е вашата дефиниция за талант?
- Всеки се ражда с някакви качества. Да имаш талант е важно, но не е определящо. Важното е запазиш този талант е да работиш много. В тениса, за да го развиеш, не е необходимо да играеш красиво като Димитров или Федерер, а възможността да имаш капацитета да се развиваш. Защото не можете да сравните Федерер на 13 години и Федерер сега. Това са два различни таланта.