Голяма надежда на българския тенис Адриан Андреев ще получи International Player Grand Slam стипендия, финансирана от Фондацията за развитие на Големия шлем (GSDF).

Стипендията е в размер на 25 хиляди долара. Андреев започва годината под номер 2 в световната ранглиста при юношите. Той ще бъде една от звездите на изключително силното четвърто издание на "София Оупън 2019".

Андреев и Димитър Кузманов получиха "уайлд кард" за основната схема на турнира в София.

Всички срещи от надпреварата ще можете да проследите по DIEMA XTRA и PLAY DIEMA XTRA.

Избирането на Андреев за престижната стипендия стана възможно, благодарение на съдействието на Българска федерация по тенис.

Основната цел на подкрепата е наличието на играчи в топ 100 на мъжката и женската ранглиста от възможно най-много държави. ITF дава това подпомагане чрез националните тенис федерации.

По линия на тази програма в рамките на три години Виктория Томова получи подпомагане от Фондацията за развитие на Големия шлем в размер от 100 хиляди долара.

В последните години фондът за развитие на Гранд шлем държавите увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят.

Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

Фондацията за развитие на Големия шлем е създадена през 1986 г. с цел да насърчава и увеличава конкурентните възможности за развитие на различни тенис региони. С годишните вноски от четирите турнира от Големия шлем, Фондът се превърна в ефективно средство за развиване на конкурентен тенис в световен мащаб./БТА