Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа страхотен успех в първия си мач на Лейвър къп в Берлин. Родната звезда се наложи с 2:0 сета над чилиеца Алехандро Табило, но успехът за Димитров не дойде никак лесно.

Световният номер 10 имаше нужда от два тайбрека, за да се наложи със 7:6(4), 7:6(2) в двубой който продължи близо два часа и 20 минути.

Вторият сет в мача ще се помни дълго, след като Димитров успя да го спечели, въпреки че изоставаше с 1:5. Победата на Григор Димитров означава, че след първите двубои в Берлин, отборът на Европа вече води с 2:1 победи.

По-късно в петък вечер ще се играе срещата на двойки Карлос Алкарас/Александър Зверев -  Тейлър Фриц/Бен Шелтън. 

Българинът, десети в ранглистата при мъжете, за последно участва на "Лейвър Къп" през 2018 година, когато изигра един мач на сингъл срещу Франсис Тиафо и един на двойки с Давид Гофен, помагайки на отбора на Европа да спечели трофея срещу тима на Света.

По регламента на надпреварата победа в среща от първия ден носи 1 точка, от втория - 2 точки, а от последния трети - 3 точки. Краен победител е първият отбор, достигнал до 13 точки.

gulliver/gettyimages
21 снимки

Мачът в Берлин започна с размяна на бързи точки, като впечатление направиха няколкото непредизвикани грешки от двамата състезатели. В четвъртия гейм на първия сет, Григор Димитров трябваше да отразява два брейкбола, за да стигне до равенство 2:2.

Следващите няколко гейма протекоха безпроблемно за подаващите тенисисти, за да се стигне до ново равенство 5:5. Чилиецът и Димитров продължиха да показват равностоен тенис и доведоха нещата до тайбрек. В него българинът успя да навакса миннибрейк, а при 4:4 Димитров осъществи много добър ретур, който му позволи ад поведе с 5:4.  Веднага след това сервира много добре и реализира за 6:4. Последва грешка на Табило и удар в мрежата, с който родният тенисист затвори първия сет в своя полза.

Вторият сет започна с много добър гейм за българина. След като направи три поредни точки, Григор си осигури три геймбола. Димитров подходи лековато и пропусна първите два шанса, но все пак с форхенд по диагонала успя да завърши частта в своя полза и да поведе с 1:0.  Вторият гейм предложи сериозна драма и доста продължителни разигравания, но въпреки трите шанса да реализира пробив, Григор се провали и позволи на своя съперник да спечели подаването си и да изравни геймовете във втория сет. 

Третата част във втория гейм не протече добре за българина. Димитров допусна пробив, след като при 30-40 родният тенисист прати в аут удар от форхенд.

Последва безпроблемен гейм за чилиеца, с който той затвърди пробива си и поведе с 3:1.  Определено тонусът в играта на българина спадна сериозно, а от това се възползва неговия противник. След двойна грешка Григор изостана с 15:30 при свое подаване, а веднага след това прати топката в аут от форхенд. Това осигури две възможности за нов пробив на Табило, като чилиецът успя да се възползва още при първия си шанс. 

Шестият гейм бе доста оспорван, но въпреки добрите възможности за пробив, които имаше Димитров, родният състезател не успя да се възползва, като чилиецът показа здрави нерви и успя да спечели подаването си, макар и трудно.

При 5:2 в полза на чилиеца, Табило имаше два сетбола, но така и не успя да се възползва. Григор показа характер и успя да намали пасива си в геймовете.  

Окрилен от добрата си игра, българинът продължи да създава сериозни проблеми на своя опонент, който постепенно отстъпи инициативата. Григор показа изключителна воля и въпреки трудните момент в следващите геймове, стигна до два пробива, за да изравни резултата до 5:5 във втория сет.

Следващия гейм отново бе на сметката на българина, след като поведе с 30:0, а след това с лекота затвори частта в своя полза, за да направи пълен орат във втория сет и да поведе с 6:5.

Въпреки възхода на българина, чилиецът не се предаде и след оспорван гейм доведе нещата до 6:6 и нов тайбрек.