Докато нашето внимание през изминалата седмица бе приковано върху Sofia Open, то зрителите на един от другите АТР турнири по това време, този в Кордоба, видяха един от най-изненадващите шампиони изобщо в историята на тура. Неговото име е Хуан Игнасио Лондеро, който в изцяло аржентинския финал победи далеч по-известния си сънародник Гуидо Пея с 3:6, 7:5, 6:1.

Така 25-годишният Лондеро стигна до своята първа АТР титла при положението, че преди да започне турнира нямаше нито една победа на такова ниво! В единствените си три двубоя при най-силните той неизменно губеше.

Всъщност Лондеро се нуждаеше от уайлд кард, за да бъде изобщо част от турнира. През изминалите 7 дни обаче той демонстрира ниво, което едва ли и самият той е очаквал. Във финала шампионът загуби първия сет, но остана агресивен и с форхенда си доминираше над съперника, за да стигне до невероятния успех.

Пея бе спечелил и трите досегашни мачове между двамата, два от тях бяха на Фючърс, а един на Чалънджър ниво. В най-важния им двубой обаче успехът бе за Лондеро и така Пея загуби и четвъртия си АТР финал и още няма трофей.

За Лондеро първият сет във финала бе първият загубен през цялата седмица, след като в полуфиналите пък той разби друго много по-сериозно аржентинско име в лицето на Федерико Делбонис - 6:1, 6:0. Преди това негови жертви бяха Николас Джари, Лоренцо Сонего и Педро Качин.

В началото на турнира Лондеро бе под №112 в световната ранглиста. Със спечелените 250 точки обаче той отбеляза скок с 43 позиции до №69. Той получи и 90990 долара от наградния фонд, което е около 30% от всички пари, които бе заработвал от тениса преди тази седмица (317482 долара).

Малцина са тенисистите, които са стигали до АТР титла от подобна позиция на тази на Лондеро. Това през 2007-а направи белгиецът Стив Дарси. Той бе с актив 0-2 на ниво АТР преди да мине през квалификациите в Амерсфоорт и да вдигне титлата. Испанецът Сантиаго Вентура никога не бе играл в АТР преди да мине квалификации и да стигне до титлата в Казабланка през 2004. Бившият №6 в света Николас Лапенти пък бе притежател на едва 5 победи, когато преди 24 години спечели турнира в Богота.