Даниил Медведев влиза в историята като четвъртият шампион на Sofia Open! Страхотният руснак стигна до големия успех след перфектен финал, в който за час и 21 минути игра се наложи с 6:4, 6:3 над унгареца Мартон Фучович!

Победата дойде сравнително лесно за Медведев, който постигна по два пробива във всеки от сетовете, а на свой ред допусна само един брейк на своя начален удар. Фучович демонстрира, че неслучайно е стигнал до двубоя за титлата, но класата на руския талант се оказа прекалено висока за него. Медведев се отбраняваше великолепно от дъното на корта и караше съперникът му да търси екстремни удари, с които евентуално да печели разиграванията. Нищо обаче не можеше да разклати Медведев, за когото това е четвърта АТР титла след трите през 2018-а. Фучович пък загуби втория си АТР финал и остава с една титла, тази от Женева през миналата година.

41 снимки

Така Медведев наследява миналогодишния шампион в София Мирза Башич и се присъединява към списъка от шампиони, в които са още Роберто Баутиста Агут и Григор Димитров. Той получава и 250 точки за АТР ранглистата, както и 90390 евро от наградния фонд. За Фучович пък остава утешението от 150 точки, с които ще се завърне в топ 40 на света. Той прибира и 48870 евро.

От самото начало на мача разиграванията бяха много продължителни и на практика нямаше гейм, който да бъде спечелен леко от сервиращия. Медведев обаче бъркаше по-малко и за Фучович бе истинско предизвикателство да го надиграе. Унгарецът отрази два брейкбола още в първия гейм, както и още един в петия. За сметка на това обаче в седмия пробивът дойде с гейм на 0.

Оше в следващия обаче имаше връщане на брейка след серия от непредизвикани грешки на руснака и прекрасен форхенд по правата на Фучович.

Серията от пробиви продължи. Медведев реагира като попарен на изравняването и след няколко спечелени продължителни разигравания стигна до 5:4 при третия си брейкбол в гейма. А след него пък тъкмо навреме дойде и единственият лесно спечелен сервис гейм в сета.

Втората част започна с първия гейм на 0 за Фучович, но разочарованието следваше в следващия му сервис гейм. В него Медведев реализира първия си брейкбол и така се понесе вихрено към триумфа. Ключов за руснака бе шестият гейм, в който съперникът му бе безгрешен и си заслужи два шанса за връщане на пробива. №3 в схемата обаче нямаше такива намерения и отново поведе с 2 гейма.

При 3:5 унгарецът сервираше за оставане в мача и още тук нервите му не издържаха. Две непредизвикани грешки, лоша къса за 0:40 и съответно три мачбола, от които още при първия форхендът на Фучович отлетя в аут, узаконявайки триумфа на руснака.

71 снимки


Още по темата:

Медведев: Хареса ми в България, ще дойда пак!

Пищни фойерверки, а купата е за Медведев

Финалистът Фучович: Дано тази година година е по-добра за мен

Шампионът: Бях по-добър и заслужено спечелих, искам да съм №1

"Ало, Ало" от Медведев на финала на Sofia Open 2019