Дни преди мъжкия тенис турнира на Garanti Koza Sofia Open от категория АТР 250 и провокирани от избора на първите участници в проекта „3Т - Тенис Тийм Талант”, потърсихме ген.секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова, за да разберем какво се случва не с водещите ни състезатели, а играят ли младите тенис и основно имат ли децата възможност да практикуват този спорт. Ето какво ти сподели тя:

„Основната цел на „3Т - Тенис Тийм Талант” е да сформираме отбори от най-талантливите деца във възрастите 11, 12, 13 и 14 години и да финансираме тяхното участие като отбори в най-силните състезания в Европа и света. През януари направихме селекция на първите два отбора до 12 години на база резултатите от държавното лично първенство и квалификационен турнир. Смея да твърдя, че интересът бе наистина голям и очаквам да успеем да постигнем крайната цел, сформирайки отбор, отборен дух и отборно мислене за добри резултати на международната сцена”.

Катерина Генова

източник: Българска федерация по тенис

Оказва се, че интерес, възможности и деца има повече от очакваното, а доказателството е равносметката в програма за масовост с подкрепата на Министерство на младежта и спорта „Тенисът – спорт за всички”. „При първоначално очакваните 600 деца действително през това първо лято на програмата, през обучението минаха 920 деца от 6 до 12 години, които посетиха безплатни занятия в 30 клуба членове на БФТ из цяла България. Определено нашите очаквания се надскочиха, видяхме, че има наистина голям интерес и разчитаме, че този проект ще продължи своето съществуване и през 2016 година”, сподели Катерина Генова, която допълни: „Другата ни прогресираща програма за подрастващите таланти е „Тенис 10”. Тук, в последните години се постигнаха наистина значими резултати и се увеличи броят на занимаващите се с тенис деца, но и нарасна броя на турнирите за тях. Вече провеждаме и държавни първенства за до 10 години, а и за първи път имаме представителен отбор в тази възрастова група, които имаше и няколко значими участия в международни турнири. Опитваме се максимално да осигурим богат календар на всички нива и във всички възрасти – от 10 години до категории мъже и жени както чрез държавни първенства, така и международни турнири. Работим и по организирането на тренировъчни лагери и обучение на треньори за допълнителна квалификация”.

Любопитен е фактът, че БФТ влиза в сътрудничество и с посолства. „Ние сме първата спортна федерация, която е член на три търговски камари – Американската търговска камара, Германо-българската търговска камара и Скандинавско-българската търговска камара за популяризирането на активностите ни. От друга страна, имаме партньорство с Посолството на САЩ у нас. Меморандумът за сътрудничеството ни е за обмен и лагери на наши състезатели и треньори във Вашингтон. А първата стъпка по това сътрудничество с Посолството на САЩ, бе насочена към хората с физически и ментални увреждания. През миналата година направихме един ползотворен лагер на наши състезатели в инвалидни колички, атлети на „Спешъл олимпикс” и представители на Американската тенис асоциация. Искрено се надявам, че и през 2016 ще можем да повторим това събитие, но и да го надградим”.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS