Най-добрият испански тенисист Рафаел Надал, който дълго време се възстановява от контузия, говори онлайн за вестник "Марка". Носителят на 20 титли от Големия шлем изтъкна като най-големия си обрат победата над Новак Джокович на полуфиналите на "Ролан Гарос" през 2013 година, когато изоставаше с 2:4 в петия сет.

"Професионалната кариера се изгражда стъпка по стъпка. Много хора вярват, че аз постоянно съм уверен и имам самочувствие, но невинаги е така. Когато нещата не вървят, минавам през много трудни моменти. Но това е същността на спорта - дори когато възможностите са малки и изглеждат невъзможни, да продължаваш да се бориш и да го направиш заради собственото си удовлетворение и възможността да си дадеш шанс", смята Надал. "Когато нещата не вървят, анализирам защо и търся решения. В много случаи мисля само как да спечеля следващата точка, след това другата и така нещата се подобряват", обясни шампионът.

"Всички сме изморени от тази ситуация, от пандемията. Трудни години са, много хора загубиха близки. На нас ни се пада отговорността да направим крачка напред, да помогнем на хората", вярва Рафа. "Разбирам, че има хора, които не искат да се ваксинират, но това ми изглежда егоистично поведение. Страдахме много. Не познаваме 100 процента ефектите на ваксината, но нека се доверим на лекарите, защото знаем какъв е рискът от вируса, когато не сме ваксинирани. Изглежда, че в момента сме страната, която най-малко страда от вируса, и вярвам, че това е така, защото голям процент от населението е ваксинирано", казва Надал. Рафаел Надал засегна и представянето на националния отбор по футбол на Испания. "Швеция загуби в Грузия, а ние постигнахме много добър резултат срещу Гърция. Отборът ни е млад и в процес на изграждане, но израства. Представянето на европейското първенство ми достави голямо удоволствие. Ние сме Испания, радвали сме се на фантастична епоха, минахме през 6 трудни години, но сега отново се вдигаме", мисли тенисистът.