Изминава поредната година, която не беше особено спорна за родния спорт. Но в по-голямата ѝ част имаше един светъл лъч, който носеше само радост и щастие на изстрадалия роден запалянко. Става въпрос за Григор Димитров, който заслужено спечели и приза за Спортист на годината за втори път в кариерата си. 

Затова нека се върнем почти 12 месеца назад, за да си припомним как започна тежкият, но славен път на най-добрия ни тенисист през феноменалната за него 2017 г. Всичко започна още от първите ѝ часове. 

Без болка няма победа за Гришо

Успешен старт на годината за Гришо в Бризбейн

Експресен Гришо на четвъртфинал в Бризбейн

Току-що отшумели празненствата от посрещането на Новата година, първата ни ракета вече трябваше да се подвизава на корта. Той стартира сезона на кортовете в Бризбейн, където винаги се е представял силно. А сега трябваше именно там да даде началото на новия си път към върховете след колебливата 2016 г. 

Голям мач, прекрасен победител - Гришо е на полуфинал!

Увереният Григор: Тук съм за титлата

И №3 на колене! Григор на финал в Бризбейн!

Григор отвя Нишикори и триумфира в Бризбейн

И Гришо го направи по перфектен начин. Той записа пет победи на сметката си, три от тях срещу тенисисти от Топ 10, за да се окичи с първата си титла за годината и общо пета в кариерата към този момент. И първа от 2014 г. насам. 

Бейби Федерер вече порасна и събира скалпове

Пред вдъхновената и непоколебима игра на българския ас преклониха глави по ред на номерата Стив Джонсън, Никола Маю, Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори. И така първата титла за годината беше вече на сметката му, а от нея бяха изминалия само няколко дни. 

Григор Димитров: Титлата ми дава увереност

Димитров обаче не спря дотук. Очакванията, че победата в тази силна надпревара може би са само моментен фойерверк, бяха разбити на пух и прах. При това на най-доброто място - първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open. 

В Мелбърн Григор не беше сред фаворитите. Нищо, че беше спечелил в Бризбейн няколко дни по-рано, а пък някои от фаворитите, като Анди Мъри и Новак Джокович показваха колебливи изяви. В играта пък се завръщаха Рафаел Надал и Роджър Федерер, но формата им беше една мистерия до старта на надпреварата. 

Матс Виландер: Никой не иска да се изправи срещу Димитров

Гришо едва осми фаворит според букмейкърите

И така, освободен от огромните очаквания, българинът просто показа огромните си качества. Той започна похода си срещу австралийския участник с уайлдкард Кристофър О'Конъл, като се справи с него в три сета. Напълно очаквано. 

Чудесно начало за Григор Димитров в Мелбърн

Първият подводен камък беше кореецът Чун Хьон във втория кръг,като в тази битка първата ни ракета дори загуби първия сет, но после взе нещата в свои ръце и след три пъти по 6:4 продължи към третия кръг. 

Гришо мина успешно през сложното корейско предизвикателство

Там го чакаше повече от неудобен съперник. Французинът Ришар Гаске до тази им среща имаше пет победи от шест мача срещу нашето момче и излизаше като фаворит. Но беше сгазен в три сета, в които взе само 9 гейма общо. 

Гришо "скри шапката" на опитния Гаске и е на осминафинал

Пътят на Григор към осминафиналите в Мелбърн

Гришо е пети фаворит за триумф в Мелбърн

Така Гришо беше вече на 1/8-финал, а там трябваше да се срещне с бившия номер едно Новак Джокович. Сърбинът обаче показа колеблива игра срещу узбека Денис Истомин, който по това време беше извън Топ 100, и преклони изненадващо глава пред него. 

Палачът на Джокович си намери майстора, Гришо е на четвъртфинал!

Григор Димитров - №1 в тениса за 2017!

Преди срещата с Григор узбекът пращеше от самочувствие заради този успех, но срещу българския експрес успя да вземе само сет. Димитров продължаваше убедително пътя си, а на четвъртфиналите беше прегазен и Давид Гофен. 

Безапелационен Григор Димитров е на полуфинал в Мелбърн!

Димитров-Гофен: едно от съперничествата на 2017 в тениса

Емоциите, които пратиха нашето златно момче на полуфинал в Мелбърн

За да се стигне до чутовната битка с Рафаел Надал на полуфиналите. Близо пет часа майсторство от най-висока класа и тенис от най-красивите измерения на този спорт. Двамата гладиатори така се бяха захапали, че нямаха намерение да пускат до края на битката си. 

Емоциите около мача Григор Димитров - Рафаел Надал

Гришо - Надал в Мелбърн е в тройката на най-добрите за 2017 г.

Огромният опит на Надал в такива тежки сблъсъци на толкова високо ниво му даде това малко предимство, от което имаше нужда в гросмайсторския сблъсък и взе победата. А цяла България беше застинала с часове пред екраните, стискаше палци и се надяваше. Е, не видя победа, но видя как пред очите ѝ израсна от вечната надежда до големия боец най-силният ѝ спортист. 

Голям Григор загуби епично петчасово тенис зрелище с Надал

Родната публика в Мелбърн: Сърце, душа, само България!

Оттук-нататък за Григор Димитров вече щеше да се говори само с уважение и почит през цялата година и съвсем заслужено. Първата ни ракета започна похода си към върховете, приключен чак в средата на ноември през 2017 г. И донесе още много радост на родните фенове, за да бъде първи в България в края на годината. 

А другите спортове... Кой го интересуваха те, когато Гришо мачкаше по кортовете в Австралия? Особено и когато те бяха изпаднали в зимна летаргия, а дори и трансферите в света на футбола бяха постни. Така че, Viva Григор Димитров, януари беше изцяло твой! Както и цялата 2017 г.