Най-добрата ни ракета при мъжете Григор Димитров изигра брилянтен мач срещу опитния Ришар Гаске от третия кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия. Българинът не остави шанс за френския си съперник и с победа с 6:3; 6:2; 6:4 се класира за осминафиналите на турнира.

Пътят на Григор към осминафиналите в Мелбърн

Въпреки чудесния бекхенд на Гаске, Григор бе безапелационен и успя да се справи с него по възможно най-добрия начин. Така в осминафиналите на турнира, Димитров ще се изправи срещу Денис Истомин, който отстрани един от фаворитите за тилата - Новак Джокович още във втория кръг.

Двубоят между Димитров и Истомин ще е в понеделник (23.01).

Кой е Денис Истомин и какво трябва да знаем за него?

Григор и Гаске се срещнаха за седми път, а поставеният под номер 15 в схемата Димитров поизравни баланса. Към момента Гаске, 18-и в схемата, има 5 победи, а хасковлията добави втори успех в актива си.

Това е третият път, в който двамата се изправиха един срещу друг в турнир от Големия шлем. Първият им такъв мач датира от „Ролан Гарос“ през 2012 година, а три години по-късно те се срещат и на „Уимбълдън“. Във всяка от двете срещи победител неизменно бе Гаске, но сега Димитров наруши традицията.

Палачът на Ноле чака победителя от Димитров-Гаске

Какво каза Гришо след успеха

 

Първи сет

Григор изпусна първите две отигравания, но при третото спечели точка след мощен удар. След лошото начало, той успя да обърне и взе гейма на 30 (1:0).

Във втория гейм Гаске отново поведе, но допусна българинът да изравни до 40:40. След дълго разиграване следващата точка бе за Гришо, но след това той прати топката в аут и даде възможност на Гаске да поведе. Той обаче не успя да го направи и Григор обърна защитата си в нападание за нова точка. Борбата между двамата продължи, но в крайна сметка Ришар взе своето и изравни (1:1).

Димитров започна добре третия гейм, повеждайки с 40:0. Три последователни грешки обаче, костваха на Григор преднината и Ришар стигна до 40:40. Следващото разиграване също заврши в полза на французина, но негова грешка остави шанс за Гришо. Разиграванията продължиха, но Гаске проби и взе гейма за 2:1.

Четвъртият гейм започна равностойно, но добра защита от страна на Димитров му даде преднината (30:15). Последва двойна грешка на французина и добра игра от страна на бълганиа, който атакува и бързо взе гейма за 2:2.

Подобно на третия гейм, Григор стигна до 40:0 и със следващия удар взе гейм на нула, повеждайки в резултата (3:2).

В шестия гейм Гаске показа страхотен бекхенд по правата, за да поведе с 30:15. Следващата точка също беше за него, но той направи втора двойна грешка в мача и подари точка на Григор. След поредно дълго разиграване, Григор стигна до точка за пробив, но изпусна шанса да увеличи преднината си. Опитният Ришар отново се възползва и с нов бекхенд изравни (3:3).

Бърз гейм на 15 за Григор Димитров, който отново е с крачка пред френския си съперник (4:3).

И отново пробив на нула от страна на Гришо, който ще сервира за първия сет (5:3).

СЕТ ЗА ДИМИТРОВ! Деветият гейм не започна добре за българина. Той обаче успя да се концентрира и стигна до 40:40. Гаске стигна до точка за пробив, но я пропиля. След него същото направи и Гришо. Димитров се добра до сетбол, но двойна грешка му изигра лоша шега. След това обаче най-добрият български тенисист подходи добре и взе първия сет с 6:3.

Втори сет

След страхотна последна точка от форхенд при 40:30, Григор стартира добре във втория сет (1:0).

Григор затвърждава пробива с гейм на 30. Българинът получи предупреждение от съдията, след като оспори негово отсъждане (2:0).

При равностоен трети гейм французинът показа добра игра и обърна от 15:30, като в крайна сметка намали изоставането си - 2:1. Така той прекъсна серията от 5 поредни гейма за Димитров.

Чудесният бекхенд на Гаске отново изигра лоша шега на Гришо. При 40:40 двамата все пропиляваха възможностите си за пробив. Грешка на Ришар обаче бе решаваща за гейма (3:1).

Французинът взе бърз гейм, въпреки съпротивата на Димитров и така намали аванса на Григор (3:2).

Григор Димитров обаче отговори по възможно най-добрия начин, грабвайки гейм на нула за 4:2.

Поредно лошо отиграване на Гаске му коства да изостане още повече в резултата. Гришо вече води с 5:2 и ще сервира за сета.

СЕТ ЗА ГРИГОР! Отново гейм на нула за Димитров. Сервисът на българина работи безотказно и той вече е с крачка по-близо до победата (6:2).

Трети сет

Гришо няма намерение да се бави. Скоростен пробив, за да стартира третия сет с гейм на нула (1:0).

2:0 и отново перфектен Димитров, който не остави никакъв шанс на Гаске да отбележи точка.

Гаске спря серията на Григор и спечели подаването си (2:1).

Българинът отново показа добра игра и набързо прибави още един гейм на сметката си за 3:1.

В следващия гейм обаче френският тенисист за първи път не позволи на Гришо да отбележи точка. Така задържа интригата и резултатът е 3:2.

Страхотен Григор стартира с добър удар от форхенд и стигна до 40:0. Последва грешка от негова страна. При следващото разиграване обаче Гаске също направи такава и това осигури гейма на българина (4:2).

Оспорван седми гейм. Гаске стигна до точка за пробив и не сгреши, намалявайки пасива си - 4:3.

При 30:0 Григор изкара топката в аут, но все пак взе следващоите две отигравания. Така стигна и до 5:3, а Ришар ще севира за оставане в турнира.

Французинът спечели бърз гейм на нула и така задържа инригата (5:4). Григор Димитров сервира за победата.

ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ! Гаске изкара топката в аут и така гейм за Григор на 15, сет и мач!