Невероятно тенис зрелище, но с горчив край - това предложи полуфиналът на Аустрелиън Оупън между Рафа Надал и Григор Димитров. Двамата дадоха на феновете петчасова тенис битка от най-високо ниво, от която за съжаление победител излезе испанецът - 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4.

На "Род Лейвър Арина" двамата демонстрираха най-красивото от играта, изключителните разигравания и спиръщи дъха уинъри бяха постоянни, а победата можеше да отиде при всеки един от тях. В решителните мигове обаче опитът на Надал бе решителен. Матадора спаси скрити мачболи на Гришо, след което на свой ред проби за 5:4, което бе решително за крайната победа.

Така Григор записа едва първата си загуба през сезона след 10 последователни победи. След този победен рейд в понеделник Димитров ще бъде под №12 или №13 в световната ранглиста. За него предстои кратка почивка и участие на турнира в София. 

Надал пък отправя поглед към неделя, когато ще се изправи в голямата тенис класика срещу Роджър Федерер в мечтан от мнозина тенис фенове финал.

Още от първите разигравания в мача Рафа и Гришо демонстрираха, че предстои голямо тенис зрелище. Само един пробив раздели двамата в първия сет, но той бе в полза на Надал. 

За разлика от него, втората част бе изпълнена с пробиви и шансове за пробиви, а Григор нанесе решителен удар в последния възможен момент и изравни след 7:5.

В третия сет Гришо загуби първи подаването си за 2:3, но веднага върна пробива. Така се стигна до тайбрек, в който испанецът надделя със 7:5.

Противно на случващото се до този момент, в четвъртия сет нямаше нито един шанс за пробив. Така логично се стигна до нов тайбрек, в който този път Гришо бе по-добрият и след 7:4 мачът бе вкаран в решителен пети сет.

В него драмата бе пълна. И двамата пропускаха шансове за пробив и сервиращите с много трудности взимаха своето. Голямата възможност за Григор се откри при 4:3 в негова полза и 40:15 за българина в подаването на съперника. Опитният испанец обаче се измъкна от ситуацията и в следващия гейм нанесе своя удар - пробив за 5:4 и възможност да сервира за спечелване на мача. Димитров опита всичко, за да остане в мача, но в крайна сметка след 4:56 часа двубоят завърши с успех на Надал.

Ето и подробно как се разви невероятният мач между Григор Димитров и Рафа Надал:

Първи сет 3:6

Мачът започна с много труден сервис гейм на Надал, който трябваше да спасява две точки за пробив при 15:40. Те дойдоха след чудесен бекхенд уинър по правата. Надал обаче демонстрира класа в критичните моменти и спаси опасностите. Димитров стигна до равенство още веднъж, но все пак испанецът спаси подаването си.

За разлика от него обаче Димитров взе без никакви проблеми първото си подаване след няколко аса и гейм на 0. След два гейма игра пък Надал остана само с едно обжалване на съдийските решения до края на сета.

Постепенно Надал влезе в мача, а доказателство затова бе комфортно спечеления на 15 трети гейм.

След това бе ред за проблеми в сервиса на българина, завършили за съжаление с първия пробив в мача. Непредизвикана грешка от форхенд доведе до два брейкбола при 15:40. Първият бе спасен с ас, но при втория Надал преодоля излезлия на мрежата българин, за да поведе с 3:1. Надал затвърди пробива с гейм на 0 и поведе с 4:1.

Димитров спря серията от три поредни гейма на съперника и с красиви разигравания взе шестия гейм на сета за 4:2, но Матадора взе нов гейм на 0 и така накара българина да сервира за оставане в сета.

Григор се справи с лесната част, но в последствие Надал не му остави шансове на свой сервис. Димитров взе първото разиграване, но в последствие испанецът бе перфектен и материализира първия си сетбол за 6:3.

Втори сет 7:5

Втората част започна със сервис гейм за Димитров, в който нашето момче показа разнообразен сервис, помогнал му да се справи на 15. На началния удар на Надал българинът опита да си осигури ранен аванс, но въпреки невероятното си себераздаване в едно от разиграванията, резултатът бе изравнен 1:1.

Прекрасно воле на мрежата сложи край на третия гейм в полза на Гришо. А в следващия бе ред и на първия пробив в полза на българина. Няколко чудесни отигравания на Григор, гарнирани с грешки на съперника доведоха до 0:40 и три брейкбола. Още първият завърши с топка в аут на Надал и 3:1 за Григор. 

Фамозна защита на Надал му помогна да стигне до 30:15 в подаването на Димитров. Оттам нататък обаче перфектен сервис от ракетата на Гришо не позволи на Надал да си помисли за нещо повече и Димитров поведе с 4:1.

Световният №9 взе следващото си подаване, с което спря серия от 3 гейма на Димитров.

На сервис отново застана Гришо и за съжаление в този момент първият му начален удар го предаде. Надал стигна до точка за връщане на пробива при 30:40. Тя бе спасена след бърза комбинация на българина. С прекрасен минаващ форхенд обаче Надал си осигури шанс за пробив, който бе реализиран след втората двойна грешка в гейма за Димитров.

При 40:15 Надал отиваше към безпроблемно изравняване на резултата, но това не се случи. Непредизвикана негова грешка направи 30:40, а хубав ретур на Гришо и търпеливо чакане на грешка изравни резултата при 40:40. Нов успешен ретур донесе шанс за пробив, а в повторение на сценария Надал направи двойна грешка и при 5:3 даде шанс на Димитров да сервира за спечелване на сета.

За съжаление обаче напрежението оказа влияние и българинът изигра много слаб гейм, в който серия от грешки доведоха до третия пореден пробив.

Григор все пак можеше да сложи край на сета на сервиса на съперника и получи възможностите затова. Испанецът обаче се спаси след маратонски гейм над 9 минути.

Скъсен бекхенд на Григор от много трудна позиция накара Надал да прати топката в мрежата за 30:40. Той спаси първия сетбол с форхенд от трудна ситуация. С атака на мрежата Димитров си осигури нов шанс, а при последвалото продължително разиграване удар с рамката на Григор значеше ново равенство. Разиграване с 18 удара завърши с уинър на Димитров и трети сетбол, който обаче Надал спаси с хубав сервис. Гришо стигна и до четвърти сетбол, но ас на испанеца отново го измъкна, след което той се възползва от първия си геймбол за 5:5.

За щастие Димитров се отърси от негативния развой и спечели сравнително комфортно следващия гейм и си осигури минимум тайбрек във втория сет. Надал отново трябваше да сервира за оставане в сета и този път изходът бе успешен! Григор заигра перфектно, а испанецът бе нервен и правеше грешки. При 15:40 Димитров си осигури нови два сетбола и още първият този път бе реализиран!

Трети сет 6:7(5)

Григор взе гейм на 0 за старт на третия сет, но Надал отвърна със същото. Димитров трябваше да спасява два шанса за пробив в третия гейм, но се справи страхотно и отново излезе напред в резултата. Матадора обаче продължи да играе солидно и изравни за 2:2.

Грешка от форхенд на мрежата от ракетата на българина значеше брейкбол при 30:40 в петия гейм. Нова топка в аут на Григор пък даде важното предимство от пробив аванс за Надал.

Търпелива игра и тежък гейм обаче донесоха рибрейк за българина. Димитров накара Надал да бърка и това донесе два шанса за пробив при 15:40. Надал ги спаси главно, благодарение на хубавия си сервис. С хубав форхенд уинър обаче Григор си осигури нов шанс, а грешка на испанеца означаваше 3:3.

Комфортен сервис гейм, в който българинът направи два аса, му осигуриха и аванс от 4:3. Надал отвърна с гейм на 0, но Гришо също се справи отлично и при 5:4 накара испанеца да сервира за оставане в сета.  Испанецът обаче се справи със задачата.

Последният сервис гейм на Григор в сета не бе никак лек. Той губеше с 15:30, но все пак стигна до 40:30 преди Надал да изравни. Трудно, но все пак световният №15 успя да вземе гейма и да си осигури минимум тайбрек в третия сет.

Началото на следващия гейм се забави заради инцидент със зрител на корта, но това не попречи на концентрацията на Надал, който с гейм на 0 вкара сета в решителен тайбрек.

Той започна лошо от самото начало, когато грешка от бекхенд на Димитров осигури ранен минипробив за съперника. Той бе моментално върнат, но Надал отново бе с аванс при 3:1.

Размяната на полетата дойде при 4:2. Последваха два поредни минипробива, а Григор запази шансове с ас за 4:5. Грешка на испанеца дори изравни резултата при 5:5. Надал обаче бе първият, който стигна до сетбол, който за съжаление бе реализиран на началния удар на Димитров.

Четвърти сет 7:6(4)

Надал имаше и предимството да сервира първи в четвъртия сет, и си осигури аванс след гейм на 30. Григор показа, че не се е отказал от борбата за победата и изравни резултата преди Надал отново да поведе след гейм на 15.

Надал отново набързо поведе с 2:1, а Григор трябваше да се справя с трудна ситуация в четвъртия гейм. Надал поведе с 30:15, но българинът взе следващите четири разигравания, а с това изравни за 2:2.

На свой ред испанецът трябваше да се измъква от ситуация 15:30 в своето подаване, но го направи блестящо.

До 30:30 се стигна и в шестия гейм, но след ас и дълго разиграване, в което Димитров трябваше да се защитава и го направи блесвтящо - 3:3.

Поредният тежък гейм за сервиращия отново завърши без точки за пробив. Надал направи няколко грешки за 15:30, но испанецът се справи и отново поведе с 4:3.

Дойде ред и за първия по-лек сервис гейм на Димитров от началото на сета, след който при 4:4 четвъртата част навлезе в решителната си фаза.

Надал обаче отговори с гейм на 15 и така постави Григор в ситуация да сервира за оставането си в турнира.

Димитров имаше своите шансове и в следващия гейм, но отново до брейкбол не се стигна. При 30:30 нови 21 удара в разиграването завършиха с къса в мрежата на Григор, след която Надал поведе с 6:5 и отново застави съперника си да сервира за оставане в сета и мача.

Отново Гришо се справи отлично с напрежение и след гейм на 15 вкара сета в тайбрек.

Той започна с точки за сервиращите преди дълбок ретур на Димитров да накара Надал да изкара топката в аут за 3:2. Димитров взе своите подавания за 5:2, а нов минипробив за 6:3 му осигури три сетбола.

При първия Гришо излезе на мрежата и сбърка, но при втория мощният сервис направи Надал безпомощен и мачът влезе в пети сет!

Пети сет

Решителният сет започна с маратонски гейм, продължил над 10 минути. На сервис бе Григор, а при 15:40 Надал имаше два шанса за ранен пробив. За щастие българинът се измъкна, последваха още четири изравнявания като Димитров трябваше да спасява още един брейкбол. Все пак всичко завърши благополучно и Гришо поведе с 1:0.

Надал също имаше затруднения. 0:30 в неговия гейм, след което бекхенд уинър на Димитров доведе до 30:40. Испанецът обаче също показа нерви и се спаси за 1:1.

След двата тежки гейма, Димитров взе сравнително леко подаването си след няколко страхотни разигравания, завършили с негов успех.

Надал отново имаше трудности, но с много воля взе следващия гейм на 30. Петият гейм донесе нова точка за пробив пред Надал при 30:40. Лъвски и с голяма воля обаче Димитров пребори съперника и отново поведе с 3:2.

Този път Надал отговори с първия гейм на 0 в решителния сет. Гришо отново показа, че в този момент като че ли изпитва повече затруднения в своите сервис геймове. Надал стигна до 40:40, но сервисът измъкна Димитров и той отново поведе с 4:3.

В следващия гейм Григор поведе с 30:0, а невероятен ретур, последван от успешен смач му осигури два скрити мачбола при 15:40. В този момент обаче Надал превключи на друга скорост и взе следващите четири разигравания за 4:4.

За съжаление на свой ред Надал стигна до ценния пробив. Той поведе с 30:0 в подаването на Димитров след двойна грешка, а непредизвикана такава на Гришо му осигуриха брейкбол при 30:40. Надал използва шанса си и си осигури възможност да сервира за спечелване на този титаничен мач.

Григор направи всичко възможно да остане в двубоя, на два пъти стигаше до равенство, но в крайна сметка при третия си мачбол Надал триумфира с победата.