Григор Димитров вече е в третия кръг на Аустрелиън Оупън! Корейското предизвикателство, поставено от талантливия Хьон Чунг, се оказа много сложно, но българинът се справи с него и постигна победа в четири сета - 1:6, 6:4, 6:4, 6:4 за малко над 2 часа и половина игра.

Чунг показа, че в следващите години все повече ще чуваме името му, демонстрирайки огромния си потенциал. В същото време Григор Димитров със сигурност не показа най-доброто, на което е способен, но класата му и огромното желание за победа се оказаха ключът към успеха и мястото в следващия етап на надпреварата.

Матс Виландер със суперлативи за играта на Григор Димитров

А там го очаква още по-сложна задача в лицето на Ришар Гаске. Французинът победи категорично Карлос Берлок с 6:1, 6:1, 6:1 и така застана на пътя на Димитров към осминафиналите. До момента Гаске води с 5:1 в двубоите между двамата, но българинът спечели последния им мач.

Гришо: Преди 6 месеца можеше да загубя този мач

Към момента Хьон Чунг е №105 в света, но на "Хайсенс Арина" кореецът демонстрира, че мястото му е много по-напред. Прецизната и атакуваща игра на Чунг определено изненада Димитров в началото на мача. Българинът правеше множество грешки и след като спечели първия гейм в двубоя, загуби следващите 6, а с това и първия сет.

За щастие Григор се отърси от шока и започна втората част с пробив, оказал се достатъчен за успеха с 6:4.

В началото на третия сет отново Чунг бе по-добрият на корта, което доведе до 2:0 в негова полза. Димитров обаче моментално върна пробива, след което още един брейк за 4:3 му позволи да стигне до 2:1 в своя полза.

Четвъртият сет премина равностойно, но в крайна сметка класата на Димитров се оказа твърде висока за Чунг. Кореецът върна пробива пасив за 4:4, но Григор взе следващите два гейма, а с това и победата в мача.

Немислимото се случи: Джокович е аут в Мелбърн!

Ето и как се разви двубоят между Димитров и Чунг:

Първи сет 1:6

Мачът започна с бърз гейм на 0 за Григор, а Чунг отговори с гейм на 15 и 1:1. Изненадващо, Димитров първи допусна пробив в мача при второто си подаване. Двойна грешка и още една топка в мрежата от ракетата на българина доведе до 30:30, след което Чунг си осигури брейкбол. При него Григор излезе към мрежата, но отличен минаващ по правата донесе пробива в полза на корееца.

Той бе затвърден доста комфортно, а проблемите в играта на Димитров продължиха. Серия от грешки осигуриха нови три шанса за пробив пред корееца. Григор ги спаси, но плитък удар в мрежата даде нов такъв на Чунг. При него Димитров направи поредната си непредизвикана грешка и след 18 минути игра 105-ият в света поведе с 4:1.

Чунг също започна да бърка и така Димитров си осигури първи шанс за пробив. Той бе набързо върнат с ас. Българинът си осигури и втори, но дългото разиграване завърши с негова грешка, а след нея Чунг взе гейма и се доближи само на един от спечелване на сета.

А той дойде още в следващия гейм с третия пробив в сервиса на Димитров. Поредицата от грешки продължи, при 15:40 15-ият в света спаси първия сетбол, но грешка при втория сложи край на кошмарния за него сет след само 26 минути.

Втори сет 6:4

За щастие Григор успя да се отърси от шока в първата част и започна втория сет позитивно, с внимателна игра и значително по-малко грешки. В същото време Чунг демонстрира нервност и така още в първия гейм българинът стигна до пробив, който след това бе затвърден с едва втория спечелен сервис гейм на хасковлията.

Кореецът можеше да допусне и втори пробив, след като двойна грешка направи резултата 30:40 в третия гейм. Чунг обаче спаси опасността и с два мощни сервиса взе първия си гейм в сета.

С първия си гейм на 0 от първия изобщо в гейм в мача Григор поведе с 3:1, но Чунг отвърна с уверен гейм на 0 на свой сервис.

Нивото в играта на Димитров продължи да се покачва и с нов гейм на 0 резултатът бе 4:2. Макар и трудно, Чунг взе следващото си подаване, а с нов комфортен гейм българинът се доближи максимално до успеха в сета. 

Това не се случи на сервис на Чунг, но в десетия гейм вторият сетбол при 40:15 бе оползотворен и Димитров изравни резултата в мача.

Трети сет 6:4

Третият сет не започна добре за Димитров. Бърз гейм за Чунг бе последван от пробив в полза на корееца. За щастие той моментално бе върнат, след като българинът се върна към добрата игра от втория сет. С много агресия той стигна до 30:0 в подаването на съперника, а двойна грешка му осигури два шанса за пробив при 15:40. Чунг се спаси с мощен сервис, но Гришо си осигури нов, при който аут на Чунг значеше рибрейк. 

Гейм на 30 изравни резултата за 2:2, а два бързи гейма за сервиращите значеха 3:3.

Важният пробив за Григор дойде в седмия гейм. Агресивната му игра затрудни Чунг, а страхотен форхенд ретур за 15:40 донесе два шанса за пробив. Още първия бе оползотворен и №15 в света поведе с 4:3.  Чунг даде всичко от себе си да върне пробива, но не успя и Димитров затвърди за 5:3. Следващият гейм предложи няколко страхотни разигравания, а ас на корееца сложи края му.

При 5:4 Григор сервираше за сета, а геймът започна с двойна грешка. След него обаче последваха три прекрасни разигравания, осигурили сетбола. Първият бе пропуснат, но ас при втория доведе до край на сета.

Четвърти сет 6:4

Преди старта на четвъртия сет Григор Димитров получи медицински таймаут, а причината бе проблеми с крака и най-вероятно появили се мазоли.

По-дългата пауза явно се отрази негативно на българина, който започна по-слабо сета. Чунг взе бързо първия гейм, а в последствие с чудесна игра си осигури шанс за пробив при 30:40. Григор спаси опасността, но в последствие трябваше да спасява още три такива преди все пак да спечели своя гейм.

След маратонския гейм кореецът набързо поведе с 2:1 след четири бързи точки на свой сервис. И Григор обаче взе леко четвъртия гейм, за да изравни за 2:2. Българинът явно бе решен да направи решителен пробив още в ранната фаза на сета и успя да го постигне в петия гейм, възползвайки се от първия си шанс при 15:40. Пробивът бе затвърден за 4:2, а два хубави сервира спасиха Чунг от нова опасност при 30:30 в следващия гейм.

Осмият такъв започна чудесно за Димитров, който имаше два геймбола при 40:15. При първия обаче топка на линията на Чунг му донесе успех, а двойна грешка на Гришо изравни резултата. Нова грешка даде шанс за пробив пред съперника, а смела игра на мрежата направи изравняването факт - 4:4.

Умна игра на българина в следващия гейм отново му осигури пробив аванс. Гришо вкарваше топката в полето на съперника, който се поддаде на напрежението, направи няколко грешки и допусна брейк.

Така Димитров застана на сервис за спечелване на мача и въпреки усилията на Чунг, успя да сложи край на двубоя при първия си мачбол и да си осигури място в третия кръг на турнира.