След края на тенис сезона сайтът на АТР обобщава изминалата година чрез най-големите съперничества за 2017. След като Григор Димитров попадна в тази класация с битките си със световния №1 Рафаел Надал, българинът отново влиза в нея, благодарение на съперничеството си с Давид Гофен.

През 2017 двамата се изправиха един срещу друг на корта цели пет пъти, а в четири от случаите успехът бе на страната на Димитров, включително и в най-важните мачове - четвъртфиналът на Аустрелиън Оупън и финалите в София и Лондон.

Гофен: Григор, скоро отново ще се видим на корта!

"Какво прави едно съперничество - смесица от игрови стилове или личности, интензивността на всяка битка или нещо друго", пишат от АТР. "През 2017, тези двама с огромен потенциал се срещнаха пет пъти, подобрявайки се както тактически, така и ментално, за да завършат в топ 10 на ранглистата. И докато Григор Димитров победи Давид Гофен в четири от тези пет мача тази година, статистиката е твърде опростена, за да бъде определена като едностранна и без конкуренция. И докато Димитров и Гофен никога няма да са от играчите, които смазват опонента със сила, прецизността на тяхната игра и рисковете, които поемат под напрежение в търсене на победата, ги направиха водещи играчи през 2017."

В анализа се напомня и за отделните мачове. Първият бе в Мелбърн, където Григор победи в три сета - 6:3, 6:2, 6:4 за място на знаменития полуфинал с Надал. След това най-сладката победа - 7:5, 6:4 и най-сладката победа у дома в София.

Гофен взе частичен реванш срещу изморения Димитров 5 дни по-късно в Ротердам - 6:4, 1:6, 6:3.

В последствие и двамата направиха страхотен сезон, за да достигнат до Финалите на АТР в Лондон и нови два мача помежду си. Двубоят в групите бе с ясен залог - място на полуфинал. В него обаче Димитров просто смаза съперника с 6:0, 6:2 за 74 минути игра. 

По волята на съдбата финалът отново бе между двамата, а този път белгиецът игра много по-силно. В крайна сметка обаче за наша радост успехът бе за българина - 7:5, 4:6, 6:3.

Два мача на Григор сред най-великите битки на 2017

Водещ тенис експерт: Григор се доказа като голяма звезда