Поставеният под номер 7 на турнира в Бризбейн Григор Димитров се класира за четвъртфиналната му фаза, след като елиминира Никола Маю с 6:2, 6:4 за малко повече от час. По този начин Гришо записа втора победа в два мача на ниво ATP срещу своя френски съперник. Българинът демонстрира много стабилна игра и запази концентрация в ключовите моменти от мача. По този начин първата тенис ракета на България започва годината минимум с четвъртфинал още в първия турнир, в който участва. Димитров започна първия си турнир за 2017 г. с добра игра и убедителна победа с 6:2, 6:3 срещу американеца Стив Джонсън.

Никол нарече слуховете за изневяра "абсурдни", тъжи по Гришо

Григор Димитров влезе отлично в мача и направи пробив още в първия гейм при подаването на Никола Маю. Началото на гейма не предвещаваше подобно развитие. Французинът демонстрира убедителен сервис и поведе с 40:15, след което обаче настъпиха моментите на Димитров, който с балансирана игра успя да се възползва още от първата възможност за пробив, която се откри пред него и да поведе с 1:0. Първата тенис ракета на България не остави никакви шансове на своя съперник при първите си две подавания в мача и ги спечели на 0, като по този начин не само затвърди пробива, който осъществи в самото начало на мача, но и поведе с 3:1. Последва нов прилив на енергия в играта на Димитров, който реализира втори пробив в петия гейм и поведе с 4:1. До края на частта Гришо бе безкомпромисен. Той реализира втория сетбол и спечели с 6:2 за 26 минути.  

Гришо приключи участието си на двойки в Австралия

Във втория сет Никола Маю успя да стабилизира играта в своите сервиси. Двамата бяха равностойни и не допуснаха сериозни спадове в представянето си до 3:3 гейма. Тогава настъпи решителния момент в мача. Френският тенисист успя да поведе с 40:15, след което настъпи спад в играта му. Маю изпрати топката в мрежата за 30:40, а след това Григор изравни резултата с отличен ретур. Французинът направи двойна грешка и пред Гришо се откри възможност за пробив, която той използва и поведе с 4:3. Димитров бе безапелационен в своето подаване, което спечели на 0 и поведе с 5:3. Българинът бе разколебан в гейма, в който сервираше за спечелването на мача. Пред Никола Маю се откриха три възможности за пробив, след като поведе с 40:0. Българинът обаче демонстрира хладнокръвие и запази нервите си, като успя да спечели следващите пет последователни разигравания и да завърши мача още при първия мачбол, който се откри пред него – 6:4.

Григор: С удоволствие бих живял в Австралия

На четвъртфиналите Григор Димитров ще се изправи срещу поставения под номер 4 в турнира австриец Доминик Тийм, който елиминира австралиеца Сам Грот.

Развитието на мача Григор Димитров - Никола Маю 6:2, 6:4:

Втори сет

Никола Маю успя да спечели първия гейм във втория сет и да поведе с 1:0. 

 Григор Димитров се забърка в неприятности в първия си сервис гейм във втория сет. Стигна се до равенство 30:30, но Гришо запази концентрация и успя да изравни резултата за 1:1.

Французинът започна уверено в третия гейм и успя да натрупа преднина от 40:0. Григор се опита да се върне в гейма, като спечели следващите две точки, но с ас по диагонала Маю спечели и поведе с 2:1.

Димитров демонстрира отлична прецизност в четвъртия гейм, в който не даде нито точка на съперника и изравни резултата – 2:2.

Добре пласираният сервис помогна на Никола Маю в петия гейм. Французинът се възползва от две директно спечелени точки без разиграване и поведе с 3:2 гейма.  

Григор Димитров поведе с 40:0 в шестия гейм, но Маю направи много хубав завършващ ретур и успешна атака на мрежата, с което намали изоставането си на 30:40. Все пак българинът запази концентрация и успя в следващото разиграване на приключи гейма и да изравни резултата – 3:3.

Григор Димитров направи изключително важен пробив в седмия гейм на втория сет и поведе с 4:3! След дълго разиграване Димитров изкара топката в аут и Маю поведе с 15:0. Французинът се опита с атака на мрежата да завърши следващата топка, но Гришо я свали много ниско в краката му, а той не успя да я прехвърли – 15:15. След добра разиграна атака на мрежата Маю поведе с 30:15, а след ас резултатът стана 40:15 в негова полза. Маю изпрати топката в мрежата за 30:40. Григор изравни резултата с отличен ретур. Французинът направи двойна грешка и пред Гришо се откри възможност за пробив, която той използва и поведе с 4:3.

Григор Димитров затвъри пробива и поведе с 5:3 след експресен гейм на 0.

Французинът остана в мача, след като спечели деветия гейм - 4:5.  

 Григор Димитров не започна убедително гейма и пред Маю се откриха три възможности за връщането на пробива. Българинът обаче демонстрира хладнокръвие и запази нервите си, като успя да спечели следващите пет последователни разигравания и да завърши мача още при първия мачбол, който се откри пред него – 6:4.

Първи сет

Първи пробив за Григор Димитров в мача - 1:0! Никола Маю започна силно първия гейм и спечели първите две точки в мача, след което поведе с 40:15, но българинът успя да стигне до възможност за пробив и да реализира още първия шанс, който се откри пред него.  

Гришо затвърди пробива с гейм, който спечели на 0 при първото си подаване в мача и поведе с 2:0.

Никола Маю отново започна силно своя сервис гейм и поведе с 40:15, след което загуби следващото разиграване, но успя да намали изоставането с - 1:2 гейма. 

Гришо отново демонстрира стабилност при подаването си, като не остави никакви шансове на френския си съперник и след четири безответно спечелени точки поведе с 3:1. 

Нов пробив за Гришо - 4:1! Българинът направи втори пробив от началото на мача. Маю бе разбалансиран от играта в дъното на корта, което позволи на Димитров да реализира възможностите си. Маю изкара топката в аут и Гришо получи две възможности за пробив. След навременно излизане на мрежата първата тенис ракета на България реализира първия брейкпойнт и поведе с 4:1!

 Маю спечели първата точка в шестия гейм, но Димитров с бърз ас изравни резултата – 15:15. Французинът изкара топката в аут след ретур и българинът поведе с 30:15. Григор пласира добър сервис, което му позволи веднага да излезе на мрежата и да направи завършващ удар за 40:15. Маю се опита да завърши разиграването с форхенд по правата, но изкара топката в аут и Димитров поведе с 5:1 гейма.

Никола Маю за първи път от началото на сета бе убедителен в своето подаване в седмия гейм, който с няколко добри пласирани сервиса успя да спечели на 0 и да намали изоставането си на 2:5 гейма.

 Григор Димитров отново демонстрира много силна игра и успя да спечели осмия гейм, а с това и първия сет. Българинът направи добър форхенд по диагонала, с което изхвърли Ма от корта и това му позволи да излезе на мрежата и да завърши за 15:0. С два поредни аса Димитров поведе с 40:0. Френският му съперник осъществи отличен завършващ удар по правата за 15:40, след което Димитров отново бе безпогрешен и спечели първия сет с 6:2 гейма за 26 минути.