Последният турнир от Големия шлем за годината ще приключи с мъжкия финал на US Open в  неделя вечер. В битка за трофея на централния корт „Артър Ар Стейдиъм“ ще се изправят италианецът Яник Синер и представителят на домакините Тейлър Фриц. Мачът ще започне в 21.00 часа българско време и на сайта Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от него на живо.

Световният номер 1 се намира в серия от 10 поредни победи, като за този период той съумя да спечели „Мастърс“ турнира в Синсинати, а днес ще се опита да затвърди доминацията си над останалите през това тенис лято. По пътя си към финала той трябваше да победи Маккензи Макдоналд, Алекс Микелсен, Кристофър О'Конъл, представителя на Топ 15 Томи Пол, шампиона от 2021-а Даниил Медведев и сензацията на турнира Джак Дрейпър. При успех в неделя Синер ще спечели втория си трофей от Големия шлем, след като по-рано тази година вдигна купата от Australian Open и ще дръпне сериозно в точките пред своите преследвачи Александър Зверев, който ще стане втори в ранглистата, и Карлос Алкарас.

Макар и американецът, който е №12 в схемата, да е в ролята на аутсайдер в двубоя, то подкрепата на местната публика определено ще даде стимул на калифорниеца. Пътят му към финала също не бе лесен, като в предишните си мачове той елиминира Камило Уго Карабели, Матео Беретини, Франсиско Комесана, представителите на Топ 10 Каспър Рууд, Александър Зверев, както и Франсис Тиафо. Победа на Фриц в Ню Йорк ще означава, че той ще се изкачи до рекордната за него седма позиция в света, като по този начин ще измести с едно място надолу Григор Димитров, който ще стане десети.

Въпреки значителната разлика в постиженията на двамата тенисисти, съперничеството им е напълно равностойно от гледна точка на преките им двубои. Любопитно е да се спомене, че и двата мача помежду им се състояха в Индиън Уелс, като Фриц спечели през 2021-а с 2:0 сета, а Синер - през 2023-а година с 2:1.