Един обобщаващ последните 16 дни на слава репортаж на британската медийна корпорация ВВС, ме провокира да напиша този коментар, но всъщност това бе само една от причините или поне последната, която ме накара да осмисля още по-добре завършилите преди по-малко от седмица Игри на 31-та Олимпиада в Рио де Жанейро.

Колко много се изговори и колко много се изписа за способността на Бразилия и Рио да приемат Олимпийските игри, докато страната бива раздирана от огромни социални, икономически и политически проблеми. Но освен тях - вирусът "Зика", престъпността и бедността, също тежаха на организаторите. И все пак, не са ли и това част от проблемите, които международното олимпийско движение се цели да разреши?

И затова Рио, определян от мнозина за погрешен избор, като домакин на най-големия спортен форум, всъщност доказа, че бе най-правилният, защото е лесно да организираш Игрите в уредени, богати и проспериращи страни и градове, но предизвикателството да приобщиш една разединена нация и общество към олимпийските идеи си струваше да бъде прието.

Рио де Жанейро - прекрасният град, който добре разбрахме, че не е само красиви пейзажи! 

Рио обаче показа, че е палитра на проблемите, с които ние хората се борим по целия свят. Бедност, престъпност, здравни неуредици. Рио показа своето многообразие, своята непримиримост и дори своята неспортсменска арогантност, за да може обаче дори и тя да бъде простена. Разбира се, че тук имам предвид безпримерното неуважение към олимпийския сребърен медалист в овчарския скок - Рено Лавиени, който по време на награждаването бе освиркан от публиката на Олимпийския стадион, само заради това, че е бил съперник на атлета от Бразилия, станал шампион. Самият победител обаче укроти трибуните и им показа, че Олимпийските игри не са футболен мач и битка между агитки.

В този град, на хиляди километри от нас, легендите станаха още по-велики, Майкъл Фелпс в плувния басейн и Юсейн Болт на лекоатлетическата писта, записаха отново имената си в книгите с рекордите, спечелиха нови почитатели, но по-важното - вероятно вдъхновиха стотици деца по света да започнат да спортуват и да мечтаят за своя олимпийски момент. 

Великобритания показа, че правилната политика в областта на спорта може да дава резултати, след като състезателите от Обединеното кралство направиха своята страна първата в историята, домакинствала на Олимпийските игри и спечелила повече отличия на Игрите на следващата олимпиада. 

Отлично бе избрано и мотото на тези Игри - "Един нов свят", защото те ни представиха точно това. Свят, който не се свени да ни покаже проблемите си, но и който ни призова да се замислим за глобалните опасности, които застрашават Земята. 

И ако трябва да обобщя всичките си впечатления, ще цитирам това, което написаха колегите от BBC, защото то наистина дава най-правилната оценка за последния град-домакин на най-големия спортен форум в модерната епоха: 

"Когато Игрите започнаха Рио беше такъв, какъвто Рио изглеждаше, неперфектен - перфектен."