Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика Бранимира Маркова заяви, че според нея всяка една от трите ни водещи грации има шанса за призово класиране на предстоящото Световно първенство в Баку, Азербайджан.

Ръководството на федерацията и треньорският щаб обявиха, че разпределението на уредите за шампионата на планетата ще бъде в следната схема 4-4-2. Боряна Калейн и Катрин Тасева ще представят своите пълни програми, а Невяна Владинова две съчетания – на лента и бухалки.

Отборът ни ще се състезава за две квоти за Олимпиадата в Токио през 2020 година.

"От 16-ти до 20-ти септември предстои световно първенство в Баку (Азербайджан), което е и квалификация за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Съобразно това, че успяхме да подготвим силен отбор и композиции с висока сложност смятам ,че реално можем да спечелим две квоти. Конкуренцията ни в момента е изключително силна.По всичко личи, че много от водещите отбори ще се стремят към същото”, сподели Маркова пред официалната страница на Българската федерация по художествена гимнастика.

„В тази връзка смятам, че стратегията ни трябва да осигури максимален шанс за добро представяне. На базата на резултатите, постигнати по време на изминалия сезон, високата сложност на композициите и формата на момичетата, смятам за най-удачно отборът ни да бъде представен от три гимнастички. Катрин Тасева и Боряна Калейн да изпълнят четири съчетания, а Невяна Владинова две.”

„Провеждаме изключително ползотворна подготовка,като всички състезателки работят упорито и дават всичко от себе си. Предстоят ни две световни купи - Минск и Казан. Атмосферата в отбора е прекрасна. За мен най-важно е момичетата да са здрави и да покажат максимално добра форма на световното първенство.”

„Всяка една от тях има реални шансове да се бори за призово класиране на финалите на отделните уреди, както и медал в отборното класиране”, завърши Бранимира Маркова.