Българската федерация по художествена гимнастика обяви схемата и уредите, които ще играят трите ни водещи състезателки на Световното първенство през септември в Баку, Азербайджан. Системата, която ще бъде използвана, е 4-4-2 и наподобява много футболните схеми на игра. В действителност зад тези цифри се крие фактът, че Боряна Калейн и Катрин Тасева ще представят своите пълни програми, а Невяна Владинова две съчетания – на лента и бухалки.

До 28 август могат да бъдат направени промени в имената на състезателките и уредите, които играят, но не и схемата (4-4-2).

Този подход, според ръководството на централата ни е най-подходящ заради основната цел на шампионата – спечелване на две квоти за Олимпиадата в Токио. В индивидуалната надпревара в Баку ще бъдат раздадени 15 квоти, които не са поименни. 

Според регламента на надпреварата в квалификациите трите ни гимнастички трябва да изиграят 10 съчетания (3 на бухалки, 3 на лента, 2 на топка и 2 на обръч). 

Малко по-рано във вчерашния ден Илиана Раева обяви, че федерацията, треньорският екип и самите гимнастички няма да поемат излишни рискове за шампионата на планетата.

Ансамбълът на България вече има виза за Токио 2020.

Ето и съобщението:

След като от ФИГ бе получено писмо, че до понеделник (12.08) трябва да бъдат определени участничките и схемата на игра на отборите за предстоящото Световно първенство в Баку, след задълбочено обсъждане и с оглед постигането на основната цел пред националните ни състезателки (индивидуално) - спечелването на две олимпийски квоти бяха определени състезателките, които ще представят България на шампионата на планетата в Баку. До 28-ми август могат да бъдат променяни имената на състезателките, както и уредите, НО НЕ И СХЕМАТА, по която всеки отбор ще участва на първенството.

По решение на треньорския щаб и всички отговорни фактори в БФХГ и като се взе предвид цялостното представяне на трите състезателки през годината, бе взето решение Катрин Тасева и Боряна Калейн да играят по 4 съчетания, а Невяна Владинова да играе на два уреда.

Илиана Раева защити решението на федерацията с думите:

"Решението на Бранимира Маркова да участваме на предстоящото световно първенство в Баку с две състезателки на 4 уреда и една на 2 е правилно, отговорно и мъдро. Състезанието ще е тежко, залогът е огромен и ние не можем да си позволим да рискуваме с 4-3-3. И трите ни състезателки са силни, подготвени и конкурентни на най-добрите. За съжаление правилата и формата за това световно, което е квалификация за ОИ в Токио изискват взимането на правилното решение. На състезание никой не е застрахован от грешка, но решението трябва да бъде взето на базата на обективните факти. 

Преди няколко месеца казах пред журналисти, че които и две гимнастички от трите да решим да играят ще е вярното решение и която и да отпадне, ще е грешното решение. Днес казвам същото: Боряна и Катрин да играят по 4 съчетания е най-правилното решение и Неви да играе 2 съчетания е грешно решение...

Но ние нямаме избор и трябва да бъдем безпристрастни, справедливи и много точни в решението си. 

България освен най-важното - квоти и многобой, ще се състезава в индивидуалното и за финали и отборно класиране. Там шансът е и за трите и аз вярвам в техните сили и възможности! 
Поздравявам Бранимира Маркова за смелото и отговорно решение! Поздравявам колегите от УС, треньорите от националния отбор и съдиите за професионализма и отговорността в работата им и отдадеността им по отношение на цялостната подготовка, състезанията и взетите решения за това важно състезание!

Благодаря на Боряна, Катрин и Невяна за смелостта, която показа всяка една от тях при взимането на решението. Това са три много силни и смели момичета!

Но искам да посветя специално няколко думи на капитана ни Невяна Владинова, която пожела да говори с мен и ме порази с мъдростта и нечовешката си сила в такъв съдбовен за нея момент. Много сила и огромна смелост се иска, за да кажеш това, което аз чух от нея! Благодаря ти, Капитане, отговорността и смелостта ти! Тези думи, които ми каза, ще са един от най-искрящите диаманти в огърлицата, която имам с постъпки и думи на мои гимнастички през годините - всички те - Велики личности! Те ще си останат само за мен, теб и Бранимира, която стана свидетел.

А моите думи към теб са следните:

Когато думите ти са на мъдрец и засенчват със смелостта си блясъка на всички златни медали...
Тогава си спечелил всички битки и си се извисил високо над тях!
Респект, Невяна Владинова!
Имаш завинаги моята любов и подкрепа!
Успех в работата на Катрин, Боряна и Неви! 
Отговорността пред първите две е голяма, но те имат сили, възможности и характер да успеят!
Своите шансове за медал има и Невяна Владинова.
Успех на Бранимира Маркова!"