Рекордните за всички издания до момента 36 участници ще стартират в ежегодния велопреход по вело маршрута "Дунав Ултра, 670 км от Видин до село Дуранкулак. Тази година огромното предизвикателство е под надслов Teamwork (екипна работа).

Вело ентусиастите ще стартират в "екип по двама" и "соло" като в рамките на 5 дни ще преминат през всички дунавски градове на България, както и в района на 70 родни села.

Участниците няма да се състезават помежду си, а за всеки записал се предизвикателството е най-вече индивидуално.  Всички изминали успешно 670-километровата дистанция по веломаршрута "Дунав Ултра" и достигнали неговата крайна точка - Черно море, в района на с. Дуранкулак, ще получат персонални грамоти и сертификати.

За първи път през тази година в събитието има и международно участие в лицето на трима представители от Румъния.

Три са и дамите, които ще въртят педалите в прехода като две от тях са заявили, че ще се опитат да преодолеят дистанцията за под 48 часа.

Голямо е вълнението за събитието и сред жителите в населените места, през които участниците ще преминат. Хора от дунавски села вече анонсираха готовност да организират импровизирани пунктове, където ще посрещат най-бързите колоездачи.

В село Остров се готвят да посрещат колоездачите-авантюристи с народни носии и домашно приготвени погачи. Жителите на селата Горни Вадин и Долни Вадин също ще очакват преминаването на бързите екипи, за да ги дарят със студени напитки, добро настроение и мотивация в един от най-отдалечените и безлюдни райони по поречието на река Дунав в България.

През последните години ежегодните преходи по веломаршрута "Дунав Ултра" добиха популярност с каузата си за популяризиране на населените места по северната граница на страната. През годините маршрутът неизменно е представян като атрактивна дестинация за велотуристи по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море.

В края на 2017-та година "Дунав Ултра" дори спечели категорично престижната награда "Иновация на годината в туризма" в ежегодния конкурс, организиран от Министерство на туризма.

Тазгодишното издание на прехода Дунав Ултра: Teamwork е с начална дата 7-ми септември, а домакин за първи път ще бъде град Видин. Участниците ще стартират от Стамбол капия - централната порта на стария град, а самият старт ще бъде даден от кмета на Видин Огнян Ценков. Полицейски ескорт пък ще преведе ентусиастите между Видин и село Арчар, който е най-натовареният участък по пътя на колоездачите до Черно море.

Любопитен факт е, че сред участниците в Дунав Ултра: Teamwork е и ултрамаратонецът Красимир Георгиев - единственият българин, преодолял успешно ада и жегата в един от най-тежките ултрамаратони в света Badwater.

„Каузата за популяризиране на населените места по поречието на река Дунав е страхотна, подкрепям създателите на "Дунав Ултра" и твърдо вярвам, че този маршрут ще носи все повече позитиви за развитието на тази прекрасна част на България”, казва по повод участието си ултрамаратонецът.

 

Вижте всички участници, които ще вземат участие в Дунав Ултра: Teamwork: https://dunavultra.com/teamwork

Всичко за веломаршрута  Дунав Ултра : https://dunavultra.com/

Дунав Ултра