Артрозата засяга почти всички стави, най-често колянната, бедрената и раменната, но и гръбначния стълб и малките стави на ръцете. Тя затруднява нормалния начин на живот на пациентите, защото причинява болка и ограничава подвижността. 

Артрозата засяга предимно хора над 50-годишна възраст, но може да създаде проблеми и на 30-годишните и дори още по-млади пациенти. При тях болката може да се появи и в следствие на практикуването на някои спортове, особено такива, които включват внезапни удари, приземявания или скокове (тенис, аеробика, футбол, баскетбол, волейбол и др.). Постепенно увеличаване на теглото и наднорменото тегло са друг основен рисков фактор.

В допълнение към всичко това, до развитие на артроза могат да доведат и редица други обстоятелства, като наследствената предопределеност. Рискът от развитие на aртрозата се покачва по време на менопауза, а също и при по-гъвкави хора с по-широка ставна подвижност.

Правилни упражнения и диета

В началните етапи на артрооза вашият лекар вероятно ще препоръча подходяща физическа активност като плуване, кратки разходки, колоездене или разтягащи упражнения. Важно е да спазвате и диета. Тя трябва да съдържа достатъчно витамини, главно витамини C, E и D. Препоръчва се да се избягва консумацията на картофи, домати, патладжани, тъй като съдържат алкалоиди, които могат да задълбочат още повече проблемите със ставите.
 
Грижи за вашите стави

Слушайте тялото си и правете умерени упражнения, без да натоварвате ставите чрез неподходящи движения. Препоръчително е да носите обувки с меки и пружиниращи подметки. Поддържането на оптимално тегло също е от значение. Яжте здравословно и осигурете на ставите достатъчно количество хранителни вещества. Колагенните влакна, които естествено се намират в ставния хрущял, също могат да бъдат набавени от диетата. Правилното хранене осигурява на организма ви антиоксиданти като витамин С, който допринася за образуването на колаген и по този начин способства за доброто функциониране на хрущялите и костите. Комплексната храна под формата на хранителни добавки включва не само тези вещества, но и глюкозамин и хондроитин, които също могат да се открият в нашето тяло. Напоследък специалистите демонстрират все по-голям интерес към билковите екстракти, които допринасят за доброто състояние на ставите и подпомагат гъвкавостта им. Това са например бялата върба (Salix alba), куркумата (Curcuma longa) или босвелията (Boswellia serrata), известна и като тамяново дърво. 

Всички тези полезни съставки може да откриете и в продукта на Валмарк - Проензи® Интензив. Използвани още преди хиляди години в Аюрведа (древна лечебна система), бялата върба, тамяновото дърво и куркумата имат благоприятно действие, като отварят път към ставния хрущял на основните подхранващи елементи и допринасят за по-добрата подвижност. Проензи® Интензив е обогатен продукт с нова концентрирана формула за здравето на ставите. Редовният прием в комбинация с физическа активност има още по-благоприятно въздействие върху ставите за оптимално усвояване при всяко движение на вашето тяло.