Уникален спектакъл беляза края на кампанията в 2018 г. – годината в  която София бе Европейска столица на спорта. Галата бе организирана от  Столична община и София – Европейска столица. Завладяващият спектакъл бе  равносметка на извършеното през последните 4 години, но на него бе  обявено продължаването на проекта в полза на столичани и гостите на  града.

В словото си кметът на София Йорданка Фандъкова напомни колко много хора  е увлякла инициативата. „За тези 4 години бяха организирани над 460  събития, фестивали и спортни празници, в които се включиха като зрители,  участници и гости над 1.2 млн. души. „Длъжни сме да продължим, да  запазим инерцията за да можем да осигурим на софиянци и на гостите на  града повече възможности за активен и здравословен начин на живот,“ каза  още Фандъкова.

„Спортът мотивира и изгражда личности,“ каза евродепутатът Андрей  Ковачев, който бе в основата на кандидатурата и утвърждаването на София  като евростолица на спорта. Председателят на Столичния общински съвет и  на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков  припомни как една идея се е трансформирала постепенно в мечта и после в  реалност. „“Добрият начин на живот е немислим без спорта. Имаме  увереност и желание да продължим инициативата в полза на софиянци,“ каза  още Герджиков.

Веднага след това президентът и основател на организацията на  Европейските градове и столици на спорта ACES EUROPA Джан Франческо  Лупатели заяви, че София е била сред най-активните и успешни градове в  историята на инициативата. „Вие бяхте отличници с една изключително  успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град.  Точно поради тази причина ACES EUROPA взе решение да обяви София за  постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята“  каза италианецът.

„В резултат на успешната кампания решихме да обявим члена на  Управителния борд на ACES EUROPA Анатоли Илиев за координатор на  Балканите, а София за ръководещ дейността на проекта град в целия  регион,“ обяви Лупатели.

Сред зрителите в залата бяха представители на федерации, на  неправителствени организации, спортни обединения и гилдии, посланици,  всички партньори и подпомогнали проекта през последните 4 години.  Специално място бе отделено на олимпийските шампиони и медалисти, които  застанаха зад идеята и подкрепиха града още при кандидатстването през  2014 г.

Зрителите се насладиха на изпълненията на Поли Генова, Мария Илиева,  Денс Академи, таекуондо мегашоу, гимнастически таланти от националния отбор по естетическа групова гимнастика, Фолклорен  ансамбъл „Шевица“ и др. На сцената излезе лицето на кампанията  олимпийската медалистка от Рио в художествената гимнастика Християна  Тодорова, а Дойчин Боянов представи част от своя уникален филм за  Витоша, като благодари на София – Евростолица на спорта за съдейстовието  по реализацията му. Водещите на Галата Йоанна Драгнева и Илия Илиев  внесоха допълнително настроение и много емоции по време на спектакъла.

Финалният апотеоз бе специалното послание, отправено от младите  български шампиони за това, което са постигнали в последно време и защо  инициативата „София – Европейска столица на спорта“ трябва да бъде  продължена. Спектакълът завърши с уникално изпълнение на стихотворението  „Ако” на Ръдиард Киплинг от легендите на българския спорт.F