Героят на третото издание на ултра предизвикателството „Софийски манастири” е Милен Тончев. 40-годишният ултрамаратонец от отбора на 5kmrun вдигна купата на победител в тридневния ултрамаратон и крос-кънтри състезание Софийски манастири 2018, след като безапелационно спечели и трите етапа, общо 218км с +5850м денивелация в пълна обиколка на Софийската котловина.

При колоездачите заслужено триумфира 40-годишният Димитър Михайлов от Габрово (Янтра-Исполин), след като тази неделя с време 4:01:43ч. безапелационно спечели и третия, последен етап от надпреварата, с дистанция 74км и +1900м положителна денивелация от село Локорско в полите на Стара планина до местността Бонсови поляни в Люлин планина.

Освен Михайлов, на подиума за трети пореден ден се качиха Методи Симеонов от София, завършил за 4:38:11ч, и Петър Попункьов от Brown Team, който финишира за 5:23:12ч. Заслужава да се отбележи и стабилното представяне на младия колоездач Владимир Моралийски от София, който и в трите дни завърши на четвърта позиция в класирането.

Победителка в ултрамаратона при дамите стана софиянката Надежда Станилова от отбора на ASICS Frontrunner Bulgaria, която не само че е единствената жена, завършила и трите дни на надпреварата, третият от които за 13:12:01ч., но заслужи и бронзовия медал в общото класиране от трите дни заедно с мъжете.

Дългогодишната звезда на лекото академично гребане в България и разностранен атлет измина целия трети 74км етап от Локорско до Бонсови поляни, въпреки че беше сериозно ухапана по крака от улично куче само 3км след старта. Глутница кучета я обградили и едно от тях й се нахвърлило в гръб. В резултат тя имаше 4 дупки от зъби в прасеца, после следваха промивки, инжекции, но драма нямаше – Надя е атлет за пример, стисна зъби и завърши успешно 218-километровия ултрамаратон. Истински герой за пример!

Трети от бегачите финала на Бонсови поляни пресече Момчил Момчилов с време 13:31:32ч., което му беше достатъчно да вземе среброто в общото крайно класиране за трите етапа.

Ултрамаратонското състезание по планинско бягане и крос-кънтри колоездене „Софийски манастири” за първи път се проведе в пълния си формат този уикенд (14-16 септември 2018 г.), в рамките на три дни с три ултра етапа, общо 218км с +5850м сумарна положителна денивелация в пълна обиколка на Софийската котловина.

Маршрутът обикаля Софийската Света гора, като минава покрай 25 манастира от общо 40-те в околностите на София, и преминава последователно през 6 планини – Люлин, Витоша, Плана, Лозенска, Средна гора и Стара планина.