Две габровски момчета допринесоха за паметен успех на българското ръгби. Състезаващият се във Франция играещ треньор Ивайло Иванов и Илия Димитров бяха част от състава на България, който спечели Европейските серии по Ръгби 7 в Конференция 1.

Първенството в третото ниво на мъжкото Ръгби 7 в Европа се проведе в сръбската столица Белград. За призовите места спориха девет отбора – Австрия, Андора, България, Монако, Молдова, Сан Марино, Словения, Сърбия и Черна гора, които в първата фаза бяха разпределени в три групи.

Нашият отбор стартира в група „А“ с победа над Андора (29:14), след което надигра и Черна гора с 47:12 за първото място. Във втората фаза тимът ни игра в друга тройка - с втория от група „С“ и третия от група „В“. Последваха нови два успеха за водения от Павел Велков състав – 33:12 срещу Словения и 24:7 над Австрия. Това изпрати България в групата на първенците, които трябваше да спорят за разпределението на медалите в крайното класиране. Победа №5 беше срещу Молдова. Двубоят завърши при резултат 17:14. Три минути преди края му България губеше с 5:14, но успя да направи пълен обрат и да спечели с есе на Илия Димитров секунди преди края. Молдова загуби и от другия отбор в групата - Монако (21:24) и така двубоят на „лъвовете“ срещу тима от княжеството се превърна във финал за шампионския трофей.

Срещата тръгна зле за българския тим. Монако излезе напред с 0:10, но в самия край на полувремето отборът ни успя да върне едно пълно есе за 7:10. През втората част България за втори път превзе точковото поле на съперника и поведе с 14:10. Минута преди края обаче монегаските отбелязаха и отново обърнаха резултата – 14:15. Въпреки шока „лъвовете“ отказаха да се примирят, хвърлиха се в битка до последно и мъжеството им беше възнаградено. В даденото от рефера продължение на 7-те минути трикольорите матираха съперника си и този път есето беше с цената на шампионска титла – 21:15 и злато за България. Отборът на Монако взе сребърните медали, а бронзовите – съставът на Молдова.