След успаха си над най-тежкият спортист на планетата и спечелването на Интерконтиненталната купа по сумо, Петър Стоянов сподели пред Гонг как може да бъде победен два пъти по-тежък човек и как при излизането си за схватката с Еманиул Ярброу си е казал „Ще го смачкам!”.

 

Ето какво каза Вожда минута след международния успех и спечелването на 16-тата си титла в България:

 

- 3 секунди срещу Дребния и си носител на Интерконтиненталната купа. Как си?

- Тази схватка я желаех от дълго време. Световната федерация ни разреши да проведем такъв сблъсък за Интерконтиненталната купа с емблемата на световното сумо – Емануел Ярброу, който е световен шампион за 1996 година. Винаги съм искал да се сборя с него! Преди десет години имахме демонстративен мач, но никога и официален. Прави му чест, че направи всичко възможно и не тръгна да губи още в началото на тази схватка! Той направи всичко максимално, а аз бях концентриран максимално!

 

- Как 160 килограма избутаха 360-сет?

- С много хъс, амбиция и желание!

 

- Оттук нататък какво ти предстои?

- Следващата седмица ще участвам в Милано, след това е Европейското първенство в Полша, два турнира през август, септември отново ще се бъда в Америка, има и световно . . .

 

- Интересът към сумото е голям през последната седмица и заради пристигането на гиганта Ярброу у нас. Как стана идването му?

- Поискахме разрешение от Световната федерация, след разрешението за тази схватка, поканихме Ярброу, който се съгласи и организирахме всичко. Държа да кажа, че популярността на сумото в последните дни е и заради добрите резултати на Калоян Махлянов – Котоошу. Гордеем се с него! За пореден път доказваме, че България е световна сила в сумото, страна, с която трябва да се съобразяват всички! 

 

- Заради Дребния ли схватките не се провеждат на традиционното дохио в НСА?

- Точно така. Едно от изискванията бе да не бъде на високо дохио, тъй като има вероятност да падне, да залитне, да загуби равновесие при загуба, а при едно такова падане може да се получи тежка контузия. А подобна контузия може да е фатална за него.

 

- Какво си помисли, когато излизаше за схватката?

- „Ще го смачкам!”

 

- Преди това загуби от сина си Здравко, който е на 3,5 години?!

 - Значи това момче има данни!

 

- Къде ще държиш тази Интерконтинентална купа?

- Не знам, може би ще я подаря на новосформирата сръбска федерация по сумо. Президентът й дойде и много ми се радваше на успехите, а и ме поканиха да участвам телевизии, предавания и т.н.

 

- Няколко думи и за 16-тата ни републиканска титла?

- Нея ще прибавя при останалите 15-сет!