НДК и по-специално зала 6 ще бъдат подложени на инспекция още в понеделник. Причината е предстоящ полуфинален мач за световната шахматна титла между Веселин Топалов – Гата Камски от 16 до 28 февруари в София.

В столицата пристига на 19 януари вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиос Макрополус, за да провери лично залата за игра, хотелите на участниците и представителите на ФИДЕ.

„Инспекцията ще провери всичко описано в договора - петзведният хотел за Камски, условията за нощувки на съдии и хора на ФИДЕ, залата за мача и дали отговаря на игралните изисквания. Мисля, че ще бъдат удовлетворени инспекторите. Решихме мачът да бъде в НДК. Зала 6 отговаря на необходимите данни за мача, пресцентъра, отразяването и т.н. Камски ще спи в хотел Хилтън защото е близо. За това какви кабели ще има в НДК ще следят отговорните хора от ФИДЕ. Нищо не ме изненадва до момента относно организацията заради опита ни от М-Тел Мастърс и опита на БФШах. Около 20 журналисти от чужбина вече са се акредитирали за първото най-голямо събитие в шахматния свят през 2009 година. Веско Топалов в момента е в Испания, Иван Чепаринов днес отива при него в Саламанка. Там ще бъдат до 2 февруари, когато се прибират и ще работят тук да началото на мача на 16 февруари”, разказа пред Гонг говорителят на 19-ият световен шампион по шах Живко Гинчев.