120 чужденци със забележителни резултати идват в България, за да участват в 30-тото юбилейно издание на Софийския маратон. Традиционният старт за класическата дистанция 42, 195 ще бъде даден на 6-ти октомври в 10часа пред Национален стадион „Васил Левски”.

„Над 1500участници вече са подали заявки за всички дистанции. Тази година юбилейното издание ще е забележително. Очакваме много атрактивни и оспорвани бягания. Изключително напред сме по отношение на организацията. Направен е сайт , в който още от април започнаха записванията. Наградният фонд е общо 25 хиляди лева - по 5 хиляди за победителите в класическата дистанция при мъжете и жените. Датата 6-ти октомври е много удобна за състезателите и това е причина за рекордния брой участници. 1500 във всички дистанции, но записванията продължават.”- сподели пред Гонг главният мениджър на състезанието Анатоли Илиев.

Освен стартовете на 42,195 , 18, 6 и масово бягане на 3км, ще има и турнир по стрийтбаскет 3х3. Организаторите предвиждат и развлекателна програма с демонстрации на нови, атрактивни спортове.

30-тото издание на Софийския маратон е част от инициативата „София и югозападен регион- кандидат за Европейска столица на културата 2019”.

Столичните училища също са потвърдили участие в масовия старт, което е положителен знак за популяризиране на спорта сред подрастващите. Потребност в битката със затлъстяването сред тийнейджърите.