Голямата лятна ваканция е вече в разгара си за децата до 4-ти клас. Чудесно, време за игри и почивка! Още малко и останалите ученици ще се включат в купона. Проблемът е, че родителите разполагат с оскъдни средства за отдих, а училищата пустеят, децата след натовареното ежедневие започват да се чудят какво да правят, трудно се организират за игри между блоковете, а спортните дейности са сведени до минимум.

Най-достъпен е компютърът и тв екрана. В този ред на мисли за скучаещите деца, трудно ли е клубовете да организират някакви летни занимания, в които да преобладава повече играта и удоволствието от спорта? Така децата ни ще имат възможност да се пробват в нещо ново, чийто правила не познават, а кой знае може пък от подобни неангажиращи летни занимания да се открият таланти или пък по спорта да се запалят деца, които досега не са показвали интерес. Здравословен и в същото време интересен вариант за ваканция в града. Улеснение за родителите и все пак движение за децата.

От друга гледна точка вечно оплакващите се от липса на пари клубове ще могат да си докарат допълнителен доход, а треньорите вместо да висят по кафетата също ще имат възможност да припечелят нещо. По-добре малко, отколкото без хич…Пустеещите бази през лятото също ще бъдат осмислени, дори обновените на места училищни салони ще биват използвани целесъобразно. Нали, уж, учителите работят и през лятото, не били в тримесечен отпуск… естествено подобни занимания трябва да бъдат съобразени и с летните горещини, т.е. в късния следобед или сутрин е подходящ вариант. Така и вълкът сит , и агнето цяло. Занимания под формата на игри, състезания, са повече от примамливи.

Естествено всеки би прежалил някой лев за подобно лятно развлечение, което ще е само плюс за децата ни. Въпросът е дали клубовете могат да се организират за подобни кампании, защото по-лесния вариант е да „кибичиш” на кафето и да плюеш държавата, че не ти дава пари. Соц. Стратегиите обаче не вървят, някои по-находчиви вече предприемат подобни кампании, проблемът е, че са твърде малко…Крайно недостатъчни оферти!

А конкуренцията тук би трябвало да е огромна, да висят плакати във всяко училище с предложения за футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, танци, и т.н., и т.н. Клубовете да се надпреварват с рекламни кампании на летни лагери в компанията на бивши звезди, защо не? Те и без това повечето у нас са безработни и чакат някой да им подхвърли по някоя пара. Така ще могат да изкарат със славата и уменията си честно заслужени доходи, без да се унижават и да чакат подаяния.

Кой обаче да се занимава с това? Повечето спортни хора се вълнуват в момента от това кой ще е следващия на власт, дали са в обкръжението му и колко „кинти могат да изкрънкат”. Тъжно, пак опираме до разпределението на баницата, а за децата на никой не му пука. Кой да прави тези програми и организации в предизборна обстановка? Ето, затова сме на този хал в държавата, защото чакаме на готово баницата…Обаче и тя някога ще свърши. Жалко за децата!