Руската хакерска група Fancy Bears публикува в интернет пространството списък с употребили забранени вещества спортисти, но с разрешение на УАДА.

В листата са и шампионът от Тур дьо Франс Крис Фрум, друг топ колоездач - Брадли Уигинс, олимпийската шампионка в хвърлянето на гюле Мишел Картър и много други.

Тенисистките Бетани Матек-Сандс и Петра Квитова също са в списъка, както и легендата в хвърлянето на диск Робърт Хартинг и баскетболната звезда Бритни Гринър.

Сестрите Уилямс също не бяха пожалени от хакерите. В същото време от МОК изразиха становището си по следния начин. 

"МОК решително осъжда методи, които целят да очернят чисти спортисти. Потвърждаваме, че посочените състезателки не са нарушавали антидопинговите правила по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро", пише в съобщението на комитета, цитирано от tennis24.bg.

Според руски хакери, които са разбили имейлите на сестрите Винъс и Серина Уилямс и УАДА, двете са имали позволение от Антидопинговата централа да ползват няколко различни забранени субстанции. 

Онлайн-активистите са от групата Fancy Bear и направиха скандалните разкрития. Според техните информации, Серина Уилямс е имала позволение да ползва оксикодон, хидроморфон, преднизон и метилпреднизолон през 2010, 2014 и 2015 година.

От тези документи става ясно, че тя е получила специално разрешение да ги ползва.

В Рио куп спортисти от Русия бяха спрени от участие, а на Параолимпийските игри направо им беше забравено да участват. 

Та въпросът е, как да тълкуваме поведението и на двете страни? Всеки може да си отговори сам, но дали част от елитните световни спортисти са чисти, и има ли двоен стандарт в поведението на УАДА, всеки сам може да си отговори. "Студената война" в спорта е започнала, въпросът е как ще свърши, лошото е, че от всичкото това страда само и единствено спорта.