Пенсионираният боксьор в тежка категория Франс Бота се е изправял срещу едни от най-добрите боксьори по време на професионалната си кариера - включително Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Ленъкс Люис, Майкъл Мурър, Владимир Кличко и други.

Той всъщност спечели и титлата на IBF в тежка категория през 1995-та година, но срещата след това бе обявена за несъстояла се, след като Бота даде положителен допинг тест за стероиди.

Бота се оттегли от света на бокса през 2014-та година. В предпоследната си битка, Бота бе нокаутиран за само два рунда от проспериращата тогава надежда на Нова Зеландия Джоузеф Паркър (5-0 по онова време).

Оттогава, Паркър (24-0, 18 КО) израсна много и дори стана световен шампион на WBO в тежка категория. Той за последно излезе на ринга през септември, когато надделя над задължителния претендент Хюи Фюри след спорно съдийско решение.

Три години след битката си с Паркър, Бота вярва, че новозеландецът е напълно способен да обедини всички титли в тежка категория.

"Беше ми забавно с бебето Джоузеф, само че той вече не е бебе, той е световен шампион. Тогава казах, че той има бързината и силата, за да стане безспорен шампион. С неговата скорост и сила вярвам ,че това момче е като Мохамед Али. Не го подценявайте, виждам много неща в Джоузеф Паркър. Небето е неговата граница и всичко зависи от него", заяви Бота.

"Мисля, че нивото на дивизията се връща там, където му е мястото, има много вълнуващи боксьори. Паркър е популярен, има харизма, той има правилните хора зад гърба си и трябва да продължава да прави това, което прави", добави Бота.