Съвсем в духа на есента, октомври’2017  си поигра с нас. Да, хубавко ни изпързаля. Десетият месец от годината отрони няколко златни триумфа и точно както слънчевите лъчи на циганското лят подлъгват растенията за втори цъфтеж, така и ние останахме без едно от най-очакваните зрелища за цялата година. Как иначе да наречем сблъсък, който издуха само за ден рекорда за най-посетен боксов мач на закрито, а дори не се състоя?

Сетихте се накъде бием, нали? Че колко пъти българин е имал не един, а два шанса да се бори за световната титла в тежка категория?

Имаме пълното право да сме гневни на съдбата и малшанса. Новината за контузията на Кубрат Пулев и оттеглянето му от мача срещу Антъни Джошуа дойде само 12 дни преди датата на двубоя, който щеше да бъде главната атракция на „Принсипалити Стейдиъм” в Кардиф на 28 октомври.

Вече пристигат билетите за мача

източник: Twitter.com

Ей Джей - от общ работник до световна боксова звезда

Боксов сайт: Пулев може да постигне изненадата на века

А до средата на октомври всичко се развиваше толкова добре…

Специално за Gong.b: Българи пазят гърба на Антъни Джошуа

Както преди всеки боксов двубой за кралския трон в категорията, която неизменно приковава вниманието, вълнението нарастваше със скъсяването на дистанцията до датата. Определено тук то бе много по-голямо, отколкото в родната за Джошуа Великобритания. Шампионът на IBF, WBA и IBO определено търсеше по-касов съперник. След гладиаторското шоу срещу Владимир Кличко пред 90-те хиляди чифта очи на „Уембли” пред Ей Джей и неговия промоутър Еди Хърн не останаха кой знае колко територии за покоряване. Голямата мисия на 28-годишния боксьор ще е да обедини всички титли при най-тежките, а другата – да павира пътя си до заветната цел с блокове финикийско злато.

Колко пари си разделят Джошуа и Пулев?

Правилата обаче са си правила и дори шампионите са длъжни да се съобразяват с тях. Пулев не беше най-атрактивният възможен съперник от гледна точка на потенциалните приходи, но това не отмени статута му на задължителен претендент, излъчен от IBF. Всичко бе договорено през август, а октомври значеше само едно – последна фаза от подготовката, усилени тренировки, намаляване на страничните дразнители, допинг проверки, прогнози на анализатори. Оттеглилият се великан от Украйна Владимир Кличко определи Джошуа-Пулев като сблъсък на два коренно различни стила. „Пулев е по-техничен, докато Антъни е много по-силен”, заяви легендата, който се е изправял и срещу двамата между въжетата.

Холифийлд: Джошуа има предимство спрямо Пулев

Мишо Таков очакваше хубава победа на Пулев над Джошуа

Твърдението на Доктор Стоманен чук, макар и кратко, определено улучва в десетката. Истината е, че Пулев едва ли някога ще произведе свирепи нокаути, които са есенцията в кариерата на Джошуа. Виждали сме как британецът смила противници с топовни комбинации и се хвърля без задръжки напред  при първия знак за слабост. Пулев не разполага със същата мощ при ударите и това не е проблем. Въпреки че повече от половината му победи са след нокаут (13 от 25), неговата боксова философия има свои корени. Кобрата оправдава прякора си, защото изчаква точния момент за мълниеносна атака по незащитеното слабо място. Естествено, този факт не го прави най-експресивния на ринга, но победата и шоуто невинаги вървят ръка за ръка. Да, Пулев определено изглеждаше като аутсайдера в сблъсъка с Джошуа. Щеше да е чудо, ако нещата стояха по другояче. Все пак британецът е шампион на три федерации и просна по задник същия този Кличко, който приключи българина в 5 рунда преди 2 години. Вярно е обаче и друго – боят срещу Джошуа е може би последният голям шанс за Пулев (предвид 36-те му години). Залог от такава величина го превръща в опасен съперник, който няма какво да губи.

Кубрат Пулев Антъни Джошуа

Нов допинг тест за Пулев, той се шегува

Слух за контузия на Кобрата, отменят мача с Джошуа?

Можем да продължим още с разсъжденията в тази посока, но те няма да отменят датата 16 октомври и официалното пропадане на мача. Впоследствие стана ясно, че травмата (разкъсване на гръден мускул) всъщност се е случила по време на спаринг 10 дни по-рано. От „Зауерланд” увериха, че са опитали всичко, за да не се стига до оттеглянето, ала впечатленията за търкания между промоутърите и Пулев останаха да витаят недоизказани. Неведнъж след сключването на договора за мача с Джошуа българинът недоволстваше от твърде краткото време за подготовка. Критиките на Кубрат най-малкото породиха съмнения, че германците са по-заинтересовани от финансовата страна на битката, отколкото дали са осигурили най-добрия възможен шанс за победа на своя боксьор.

Кобрата: Решението не беше лесно, не всичко е пари

Треньор на Кобрата: Такава травма се получава при форсиране на подготовката

Зауерланд: Не се тревожете, ще направим Кубрат световен шампион!

Пулев: Със "Зауерланд" нещата куцаха

Контузията означаваше, че IBF трябва да предостави нов претендент и тази роля се падна на 37-годишния французин Карлос Такам. В изявление промоутърът на Джошуа Еди Хърн призна, че още когато Кале Зауерланд му се е обадил с новината за контузията на Пулев, той се е свързал с обкръжението на Такам, за да ги извести да почват тренировки. На официалния кантар британецът регистрира най-голямото си лично тегло, откакто върлува в тежка категория – 115,2 килограма. Значително по-ниският Такам спря везната на 106,6 килограма, което не бе никак малка разлика.

Пулев за Дарик: Приключвам с бокса за октомври, оставам претендент за титлата

Джошуа: Такам е много по-опасен от Кубрат

Ясно е, че в тази ситуация Еди Хърн трябваше да се погрижи за интересите на своето златно момче и стори максималното, за да не се стигне до липсата на мач и лишаването от крупна сума пари. В същото време IBF също останаха доволни, че задължителна защита на пояса ще има. И тук идва моментът, който остави горчив привкус – от лагера на Джошуа се надпреварваха да обясняват как Такам бил по-сериозна заплаха от Пулев. С 41 мача зад гърба си французинът е по-опитният от двамата, но хайде по-сериозно: как боксьор, който разполага с 12 дни за подготовка, е по-опасен от такъв, който вече е прекарал седмици наред в тренировки за двубой срещу съперник, когото е имал достатъчно време да проучи? Определено не беше най-джентълменският ход. И гневът в отговорите на Кобрата беше съвсем справедлив.

Джошуа постави под съмнение контузията на Кобрата

Кубрат: Пожелавам на Джошуа да излезе с контузия срещу мен

А кое беше най-смешното? Ами всъщност Такам наистина се оказа неудобен опонент…

Такам: Не знам защо спряха мача, искам реванш

Спорният момент: Решението на съдията в мача Джошуа-Такам

Превъртаме до 28-и и самият мач, който за статистиката приключи с технически нокаут в 10-ия рунд. Едва ли самият французин или който и да било друг на негово място би хранил кой знае какви надежди за победа. Неговото представяне обаче беше живото доказателство, че щом бойците се озоват между въжетата, всичко е възможно. Никой не твърди, че Джошуа спечели незаслужено, но светът на бокса се възмути от начина, по който арбитърът на ринга спря мача. Ей Джей наистина бе спипал Такам в заплашителна серия, ала в хода на целия мач претендентът на няколко пъти изпадна в същото положение  и излизаше сух, че дори и нещо повече. Въпреки явната неравнопоставеност в ръстово отношение – Такам е „само” 187 сантиметра срещу 198 за Джошуа (Пулев е висок 194 см) – в доста случаи той получи шанс да разкрие пробойните в играта на шампиона. Това бе вторият най-дълъг мач в кариерата на Джошуа (след 11-те рунда срещу Кличко) и той дойде срещу боец, който разполагаше с – пак да повторим – адски кратко време за тренировки.

Пулев: Очаквана развръзка, пазят го Джошуа

Джошуа отново подцени Кобрата: Той нямаше да устиска и 4 рунда

Нищо от написаното дотук не цели друго, освен да покаже, че Кубрат и феновете му имат за какво да съжаляват, и то не малко. От друга страна тежи аргументът, че самият Джошуа също се е готвил за далеч по-различен двубой. И все пак срещу Такам всички ключови фактори – възраст, сила на удара, ръст, размах – бяха на негова страна и за първи път Ей Джей не беше докрай категоричен в подобни условия. Подценяване? Не е изключено, макар и малко вероятно, когато браниш три световни титли и не криеш амбицията си да сложиш ръка върху всичките пояси. Може би и самочувствието след победата над Кличко е дошло малко в повече. Дори така да е, това ще е грешка, която едва ли Джошуа скоро ще повтори.

Джошуа - Пулев

източник: Gulliver/GettyImages

Тъй като до края на 2017-а година остават броени часове, няма нужда от прекалено вайкане. Скоро предстои да отгърнем нова страница и, както гласи една позната максима, да продължим напред. 

Екипът на Gong.bg  желае на всички българи весело посрещане на Новата година и много поводи за радост през следващите 366 дни!

 

 

П.П. За тези, които се интересуват, ето накратко другото интересно през октомври:

- Люис Хамилтън завоюва четвъртата си световна титла във Формула 1

№4 за #44 - Как Хамилтън узакони титлата в Мексико

Големите шампиони през годините

- Григор Димитров игра полуфинал в Пекин и загуби финала в Стокхолм

Няма лек за Гришо срещу Рафа

Кулата от Тандил засенчи Григор, титлата остана мираж

- Лудогорец надигра Брага в Лига Европа

Лудогорец с футболна лекция в Брага, взе историческа победа за България

- Издънката на националния отбор срещу Люксембург

- Оспорваното дерби между Левски и ЦСКА (2:2)