Промоутърът на Кубрат Пулев Кале Зауерланд коментира пред NOVA ситуацията с пропадналия сблъсък за световната титла срещу Антъни Джошуа, който трябваше да се състои на 28 октомври в Кардиф.

Пулев получи травма, която ще го възпрепятства да вземе участие в мегадвубоя на „Принсипалити стейдиъм“. За сметка на това Джошуа ще се изправи срещу Карлас Такам, който е следващият претендент за коланите.

Зауерланд обаче изрази увереност, че той и тимът му ще успеят да изведат най-добрия български боксьор до световния връх.

„Първо е трагично за Кубрат, както и за отбора – много разочароващо и тъжно. Мина година откакто той победи в последния мач от елиминациите по път за титлата Дерек Чисора, боксира се 2 пъти в България и в последната седмица на спаринг, той е получил контузия. Тя е разкъсване на пекторалиса – мускул, който е на гърдите – свърза рамото с гръдния кош. Кубрат все още искаше да се бие и да продължи да тренира, но докторите на практитка му забраняват. Нямахме избор и отменихме участието му“, коментира Кале Зауерланд пред NOVA.

„Разбрахме вчера за контузията, говорих с лекарите вчера следобед за окончателната диагноза. Контузията е разкъсване на пекторалиса. Всъщност това дори не е толкова тежка контузия, възстановяването отнема 4 седмици и той може да бъде във форма съвсем скоро, но за мача вече е твърде късно. Сега ще се опитаме да говорим със световните федерации и да сме сигурни, че всичко е ок. Ще се опитаме да го запазим в ранглистата и да подсигурим по най-бързия начин нов мач за титлата, тъй като той е официален претендент. Ситуацията е крачка назад, но ще се опитаме да го запазим като номер 1“, продължи промоутърът.

„За двубоя с Джошуа - това не е доброволен договор, той е по правилото, че Кубрат е задължителен претендент. Така че трябва да бъде съобразено с правилата на IBF. Говорих с промоутъра на Джошуа - Еди Хърн, снощи и обсъждахме варианта за нов мач още идната година, но разбира се техният фокус сега е върху предстоящия двубой с Карлос Такам, който е следващ претендент.“

„Работим да запазим Кубрат на първо място, но ще знаем повече през следващите дни. Той не е направил нещо нередно – тренираше, направи добър лагер, аз говорих с треньора му Ули Вегнер и той беше много доволен. Трагично е, но това е спорт. И в спорта това се случва. Сега като отбор ще подходим по най-добрия начин. Правили сме го преди, ще го направим отново. Надявам се още тази година да видим Кубрат в много голям мач.“

„Когато имаш шоу със 70 хиляди зрители, нормално е да се подсигуриш. Аз бих направил същото на мястото на Еди Хърн. Ако има шанс да се боксира за WBO титлата, ще го направи. Нашата цел е не толкова мач с Джошуа, а световна титла. Ще стигнем там, не се тревожете. Ще направим Кубрат световен шампион“, завърши Кале Зауерланд. 

Още по темата:

Пулев за Дарик: Приключвам с бокса за октомври, оставам претендент за титлата

Официално: Край за Пулев, потвърден нов съперник за Джошуа