Григор Димитров се размина с четвърти трофей за сезона. Първата ни ракета загуби на финала в Стокхолм от миналогодишния шампион Хуан Мартин дел Потро, който не допусна никакви изненади и съвсем заслужено, без допуснат пробив, спечели титлата. Аржентинецът се наложи с 6:4, 6:2 над Димитров само за 1 час и 25 минути игра. Българинът опита да даде отпор на Дел Потро, но от играта му, с която газеше съперниците си по пътя към финала, не бе останал и помен.

Григор: Загубих от един истински джентълмен

Началото бе трудно за Григор, чийто първи сервис, с който в предишните мачове буквално разстрелваше опонентите си, сега просто не искаше и не искаше да влезе. Усети се колебание в играта на българина още в първия гейм, когато първата ни ракета допусна две двойни грешки, което доведе до две точки за пробив на Дел Потро, които българинът отрази. В крайна сметка сервисът на Димитров заработи и той взе подаването си. Двамата продължиха да си разменят геймове, но в петия аржентинецът се възползва от несигурната игра на Димитров и реализира първи пробив в срещата. В последвалия гейм българинът даде сериозен отпор на съперника си и достигна до първи брейкпоинт в мача, който обаче пропиля. Това позволи на Дел Потро да сервира за първия сет. Григор успя да вземе две точки, но в крайна сметка предаде гейма и сета.

Втората част продължи в същото темпо, като събитията от първия сет малко по-малко започнаха да се повтарят. Димитров допусна пробив отново в третия гейм, след като поведе с 30:15, но лековерно остава случващото се в ръцете на аржентинеца. Двамата си разменяха геймове, но в седмия пореден бекхенд в мрежата за Григор позволи на Дел Потро да стигне до още една точка за пробив. Аржентинецът без капка колебание се възползва от отдалата му се възможност, а след това затвърди пробива си, затваряйки сета и мача.

Следващата седмица Димитров ще участва на турнира във Виена от категория АТР 500. На практика българина вече си е гарантирал място на финалите на ATP в Лондон, като е пети в тази класация.

Вижте развитието на мача гейм по гейм:

ВТОРИ СЕТ

2:6 Гейм на 15 за Дел Потро! Аржентинецът сложи край на битката и заслужено спечели титлата!

2:5 Пореден бекхенд в мрежата на Григор позволи на Дел Потро да стигне до още една точка за пробив. За съжаление аржентинецът без капка колебание се възползва от отдалата му се възможност и вече уверено крачи към титлата.

2:3 Гейм на 15 за българина, който бе завършен с ас.

1:3 Григор пропиля два брейкпойнта и Дел Потро в крайна сметка затвърди пробива си. 

1:2 Пробив! Случилото се от първия сет видя своето повторение. Дел Потро проби българина, който изглежда не може да открие начин да противодейства на съперника си. Григор поведе с 30:15, но лековерно остави слуващото се в ръцете на аржентинеца.

1:0 Добър старт за българина. Гейм на 0.

ПЪРВИ СЕТ - 0:1 (4:6)

4:6 Българинът взе две бързи точки за 30:0, но в крайна сметка предаде гейма и сета.

4:5 Григор прати един бекхенд в мрежата, но без повече колебание взе подаването си на 15. Дел Потро сервира за спечелване на сета. 

3:5 Българинът все още не може да навлезе в темпото на Дел Потро и да му противодейства. Гейм на 0 за аржентинеца.

3:4 Точно от това имаше нужда Григор. Дел Потро успя да вземе едва едно разиграване и гейм на 15 за първата ни ракета.

2:4 Темпото малко по малко се покачва. Аржентинецът изпитва все по-големи трудности при изпълнението на първи сервис. Григор успя да стигне до първи брейкпоинт в мача, но го пропиля и Дел Потро взе подаването си. 

2:3 Пробив! Серия от грешки на българина доведоха до първи пробив в срещата. Дел Потро се възползва от несигурната игра на Димитров и поведе с 40:15 и необезпокоявано се възползва от първата отадала му се възможност.

2:2 Гейм на нула за Дел Потро.

2:1 Проблемите за Григор при сервирането продължават. Въпреки това той взе подаването си с ас.

1:1 Аржентинецът на свой ред взе подаването си, но все пак Григор опита да му създаде неприятности. Григор с невероятен ретур покачи на 30:40, но Дел Потро затвори гейма с ас.

1:0 Трудно начало за Григор. На свой сервис първата ни ракета допусна две двойни грешки, което доведе до две точки за пробив на Дел Потро, които българинът отрази. В крайна сметка сервисът на Димитров заработи и той взе подаването си.