Катарецът Насер ал-Атия с "Тойота" увеличи шансовете си за спечелване на рали "Дакар", след като бе най-бърз в осмия етап от състезанието - 375 километра от Сакака до Неом в пустинята в Саудитска Арабия.

Ал-Атия измина дистанцията за 2 часа, 56 минути и 56 секунди и постигна четвъртата си етапна победа тази година, като вече изостава на по-малко от пет минути от лидера Стефан Петерханзел с "Мини". Ал-Атия започна много уверено още от самото начало на етапа и бързо остави зад себе си испанеца Карлос Сайнс с "Мини" и победителя от неделния етап Язеед ал-Раджи (Саудитска Арабия) с "Овърдрайв Тойота", както и французина Петерханзел, който на първата контрола бе четвърти.

В крайна сметка Сайнс завърши втори на 52 секунди от победителя, докато 13-кратният победител в рали "Дакар" Петерханзел остана трети на 3:03 минути. В генералното класиране преднината на Петерханзел пред Ал-Атия е само 4:50 минути. Трети на 38:55 минути зад французина е Сайнс.

При мотоциклетите лидерът в общото класиране Хосе Игнасио Флоримо с "Хонда" успя да увеличи аванса си с победа в осмия етап. Чилиецът пристигна в Неом с време от 3 часа, 8 минути и 40 секунди. Втори на 1:05 минути зад него завърши австралиецът Тоби Прайс с КТМ, а трети на 2:50 минути завърши миналогодишният победител - американецът Рики Брабец с "Хонда".

След днешния етап Флоримо води с 1:06 минути на Прайс, а трети на 5:57 минути е британецът Сам Съндърланд с КТМ.

При камионите местата на подиума в днешния етап бяха завзети от руските пилоти с "Камаз". Първи завърши Антон Шибалов с време от 3 часа, 19 минути и 40 секунди. Втори на 2:19 минути завърши Андрей Каргинов, който изпревари с 9 секунди Дмитри Сотников

Сотников е лидер в генералното класиране с огромен аванс от 43:28 минути пред Шибалов и час, 13 минути и 15 секунди пред друг руски представител Айрат Мардеев с "Камаз".

Във вторник на участниците в рали "Дакар" им предстои деветият етап с начало и край в Неом с дължина от 465 километра.