Ланс Строл оглави класирането в края на единствената свободна тренировка преди Гран При на Китай, която се завръща в календара на Формула 1 след петгодишно отсъствие. Зад пилота на Астън Мартин се наредиха Оскар Пиастри с Макларън и Макс Верстапен с Ред Бул.

Канадският пилот на Астън Мартин постигна 1:36.302 в последната си летяща обиколка в хода на единствения час за подготовка в Шанхай. Четвърти бе Серхио Перес. Пилотите на Хаас Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен завършиха тренировката на пето и шесто място, а топ 10 в нея допълниха Естебан Окон, Алекс Албон, Даниел Рикардо и Валтери Ботас. 

Пилотите на Мерцедес имаха сериозни проблеми и завършиха със 17-о и 18-о време в тренировката. „Колата е много зле“, обади се Хамилтън по радиото по-малко от 20 минути преди карирания флаг. Малко по-рано Ръсел се оплака от ниско сцепление.

Самата тренировка беше белязана от странен инцидент, който доведе до червен флаг. Сесията бе спряна за няколко минутки в първата ѝ половина, след като тревата от вътрешната страна на завой №7 се запали по някаква причина.

Иначе в Китай ще се проведе първият спринт през сезона във Формула 1, като състезателният уикенд ще продължи с квалификация за спринта. Може да я наблюдавате на живо по DIEMA SPORT 3  в 10:30 часа.