Логан Сарджънт и Ланс Строл са само на няколко точки от автоматична забрана за участие в един старт от Формула 1 след Гран при на Китай. Ако пилот събере 12 наказателни точки в рамките на една календарна година, това го вади от едно състезание. Досега не се е случвало някой да натрупа такъв „актив“ от въвеждането на правилото преди десетилетие.

Понастоящем Сарджънт е най-близо до това да натрупа 12 наказателни точки. След Гран при на Китай той има 8.

Последните 2 бяха част от включваща и 10 секунди санкция за това, че американският пилот изпревари Нико Хюлкенберг при кола за сигурност на пистата. Подобно задминаване изкара на Даниел Рикиардо преместване с три места назад на грида за следващия кръг от световния шампионат, който ще е в Маями.

При Сарджънт засичането на наказателните точки е през септември. Това означава, че пилотът на Уилямс трябва да е особено внимателен в надпреварите през следващите четири месеца.

Другият пилот с 8 наказателни точки в суперлиценза си в момента е Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул ги достигна, след като бе санкциониран в Саудитска Арабия за опасно излизане пред Фернандо Алонсо. 

Ланс Строл пък бе санкциониран в Китай за ситуацията, при която торпилира Даниел Рикиардо. Той има вече 7 наказателни точки и ще трябва да е по-внимателен по пистите до юли. Строл недоволстваше от наложеното му в Шанхай наказание. По време на самото състезание той нарече Рикиардо „идиот“, което вбеси австралиеца. Впоследствие определи станалото като глупав инцидент и обясни, че се блъснал в болида на Виза РБ, защото всички пред него спрели внезапно.