Седемкратният световен шампион във Формула 1 – Люис Хамилтън, официално ще напусне отбора на Мерцедес в края на сезон 2024, това потвърдиха от германския тим. По този начин британецът ще премине в един от големите конкуренти на „сребърните стрели“ – Ферари от 2025-а година.

Хамилтън преминава в Скудерията въпреки договора, който подписа с Мерцедес до края именно на следващата година. Както се спекулираше през целия ден британецът е имал клауза в своя контракт, която му позволява да си тръгне още в края на 2024-а.

„Пътищата на Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team и Люис Хамилтън ще се разделят в края на сезон 2024. Люис е активирал опция за освобождаване в договора, обявен миналия август и следователно този сезон ще бъде последният му за Сребърните стрели. Новината слага край на 17-годишното партньорство във F1 с Mercedes-Benz и 11-годишно партньорство с производствения екип“, написаха от Мерцедес.

„Имах невероятни 11 години с този отбор и съм толкова горд от това, което постигнахме заедно. Мерцедес е част от живота ми от 13-годишен. Това е място, където съм израснал, така че да взема това решение беше едно от най-трудните, които някога е трябвало да взема. Но моментът е подходящ да направя тази стъпка и съм развълнуван да приема ново предизвикателство. Завинаги ще бъда благодарен за невероятната подкрепа на моето семейство Мерцедес, особено на Тото (б.р. – Волф, шефът на Мерцедес във Ф1) за неговото приятелство и лидерство и искам да завършим на върха заедно. Отдаден съм на 100% да покажа възможно най-доброто представяне през този сезон и да направя последната си година със Сребърните стрели незабравима“, заяви самият Хамилтън пред сайта на Мерцедес.

39-годишният Хамилтън прекара последните 11 години от своята кариера в Бракли. С Мерцедес той спечели шест от своите седем световни титли, записа 82 победи, качи се 148 пъти на подиума и регистрира 78 полпозишъна в 222 старта до момента.

Във Ферари пък той ще си партнира с Шарл Льоклер, който миналата седмица подписа нов дългосрочен договор с „черните кончета“. Хамилтън ще заеме мястото на Карлос Сайнц, чийто контракт изтича в края на годината.

Хамилтън караше за МакЛарън от 2007-а до 2013-а година, с който стана световен шампион през 2008 г. С Мерцедес той спечели световната титла през 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 и 2020 г. По отношение на титлите Хамилтън дели рекорда с германеца Михаел Шумахер. В края на миналия сезон британският пилот зае трето място в генералното класиране.  

Люис Хамилтън

източник: Sofascore.com