Пилотите от Формула 1 напълно подкрепят плановете за старт на сезона с „призрачни състезания“ при закрити врати, смята президентът на Асоциацията на Гран При пилотите (ГДПА) Алекс Вурц.

Спортът ще се опита да стартира официално сезона си с две последователни състезания в Австрия без публика на пистата „Ред Бул Ринг“ в началото на юли. Впоследствие ще бъдат проведени още подобни състезания в Европа, като от най-престижната автомобилна надпревара се надяват такива стартове да се осъществят и в Азия, Близкия Изток и Америките. Австриецът Вурц сподели за Sky Sports, че пилотите биха искали да карат пред пълни трибуни, но разбират, че това е невъзможно предвид тези „странни времена“.

„Мисля, че никой в автомобилните спортове, нито един пилот, както и лично аз, е фен на „призрачните състезания“. Въпреки това, всички пилоти, с които разговарях, и постоянно провеждам разговори с всички от тях, никой не ми е казвал „Не, не искам да го правя“ или „Чувствам, че това не е правилно“. Призрачните състезания са начин да се завърнем към любимия спорт по-рано, ако чакаме състезания с публика. Следователно ще приемем тази опция и пилотите я подкрепят напълно“, каза той.

Формула 1 отмени до момента три състезания, включително едно от емблематичните в Монако, което по програма трябваше да се проведе този уикенд, и отложи други седем. Планът е тимовете, повечето от които са базирани във Великобритания, да пътуват до Австрия с чартърни полети и да не влизат в контакт с местното население. Вурц добави, че провеждането на състезания, дори при тези обстоятелства, е било правилното решение. „Формула 1 е глобална индустрия, и подобно на всяко правителство в света, всички се опитваме да стартираме индустрията, икономиката, защото хората, семействата, ипотеките зависят от това. Същото се отнася и за Формула 1“, завърши той.