Формула 1 обърна гръб на почти 40-годишната забрана, която сама въведе върху спонсорските сделки с хазартни компании, като новите собственици от „Либърти Медия” обявиха готовност да се възползват от тази „златна мина”, която може да генерира почти неограничени приходи.

Днес американските босове обявиха, че са подписали ново маркетингово партньорство с „Интерреджионал Спортс Груп” – агенция, която ще се грижи за продажбите на спонсорските права на Ф1 в полза на букмейкъри.

Петгодишният договор се оценява на над 85 милиона евро и ще позволи на Формула 1 да развие официални пазари за залози в реално време по време на състезанията.  Сделката бележи първия път от почти 40 години, при който хазартните компании ще имат разрешение да присъстват като спонсори във Ф1. Забраната, която вече е в историята, беше наложена от предишния шеф на надпреварата Бърни Екълстоун.

През януари 2017 година „Либърти Медия” изкупиха империята на британеца за сума, която гравитира около 8 милиарда щатски долара. Оттогава насам новите босове действат много напористо относно намирането на алтернативни източници за приходи.

По силата на новите регулации спонсорите от този специфичен тип ще имат разрешението да поставят своите марки по електронните билбордове около пистата, а също и в телевизионните графики по време на живите предавания.

Преди началото на настоящия сезон от „Либърти Медия” елиминираха така характерното присъствие на красавици сред стартовата решетка преди състезанията с мотива, че това е закостеняла традиция.