Италианският пилот Антонио Джовинаци ще остане в тима на Алфа Ромео и през следващия сезон редом до Кими Райконен, потвърдиха от швейцарския отбор във Формула 1.

Решението да останат с 25-годишния новобранец ефективно отне надеждите на германеца Нико Хюлкенберг, който напуска Рено, да пристигне в тима през 2020.

„Антонио се появи като много бърз пилот, дори редом до ветеран като Кими, и ние очакваме той да се развие още повече с течение на годините. Неговият технически опит, работна етика и положителна настройка ще ни помогнат да продължим напред с тима, както и постоянството от непроменения ни състав за следващия сезон“, разкри шефът на Алфа Ромео Фредерик Васе.

Джовинаци спечели четири точки от 19 състезания дотук, в сравнение с 31 за световния шампион от 2007 Кими Райконен.

„Научихме много през тази година и съм уверен, че може да направим огромна крачка напред през следващата кампания. Няма да съм вече новобранец, така че няма да имам извинения при слабо представяне“, сподели единственият италианец на стартовата решетка.

32-годишният Хюлкенберг ще бъде заменен от Естебан Окон в Рено догодина и Алфа Ромео бе един от двата отбора, които имаха вакантна позиция в състава си. Другият е този на Уилямс, за когото германецът дебютира през 2010, но се очаква тимът да подпише с канадския пилот от Формула 2 Николас Латифи.

От Уилямс заявиха, че не преговарят с Хюлкенберг, който също вече е наясно, че няма шансове да попадне в тима. Германецът държи рекорда за най-много стартове без подиум в кариерата, завършвайки четвърти три пъти в рамките на 175 състезания. /БГНЕС