Гран При на Бразилия бе едно от най-впечатляващите за този сезон във Формула 1, защото се насладихме на невероятна класа от страна на пилотите за управление на болидите в неблагоприятни условия. Битката между Розберг и Хамилтън за титлата се пренесе в Абу Даби, което е чудесно за всички, но е редно да обърнем внимание на онова, което показа тийнейджърът Макс Верстапен.

Класата на всеки пилот започва да се оценява още от позиционирането на колата в зоната за спиране. След това е по чувството за това колко усилие да се подава на педалите за газ и спирачка. В цялата тази калкулация, която човешкото съзнание прави в рамките на много малко пространство/време, се показва разликата.

Повечето почитатели на спорта оцениха остро повторното спиране на надпреварата след инцидента на Кими на старт-финалната права, но е добре да се погледне и от погледа на Чарли Уайтинг. Окон за малко не се покачи върху финландеца, а това можеше да доведе до сериозни последствия. Просто болидите от Формула 1 не са пригодени за челни сблъсъци - спомнете си за Лиуци върху Шумахер в Абу Даби 2010.

В този период от състезанието на “Интерлагос” имаше и очаквания за още дъжд, както и много изказвания, че надпреварата трябва да продължи. Фетел обаче като 4-кратен световен шампион каза не. В това състезание се разминахме без контузени пилоти, маршали, фенове, но ако това не беше така, Чарли Уайтинг щеше да обяснява много, както бе в случая с Жул Бианки, а това не го иска никой.

По-различен развой на събитията не следваше да има в подобна ситуация.

Въпреки цялото забавяне, освиркване от трибуните, палци надолу и раздразнение, драмата в състезанието се запази - заради Макс Верстапен.

Холандецът избираше много странни наглед състезателни линии. Където и да заставаха неговите съперници, той реагираше и намираше друго решение. Или спираше по-късно или минаваше от външната страна и това бе забележително за проследяване.

Любопитното в подхода му бе, че излизайки извън идеалната линия, той излизаше извън водната струя и така получаваше по-добра видимост. По този начин се справяше отлично и с поддържането на температурата в гумите и всичко това доведе до шеметното му темпо и многото изпреварвания. Нюхът, който демонстрира при поднасянето на автомобила преди старт-финалната права, също показа класа, защото вдигна крака от педала на спирачките, когато се движеше перпендикулярно на трасето. Така овладя автомобила и след това с корекция във волана го изправи и успя да продължи.

Имаше и други пилоти, които заслужава да бъдат отбелязани, като Карлос Сайнц, Серхио Перес, Фелипе Насър и Естебан Окон. Нико Хюлкенберг нямаше късмета да продължи, но бе на път да запише страхотен резултат. Затова Гран При на Бразилия бе едно от най-добрите за проследяване на пилотските качества на звездите от шампионата. А идният уикенд ще разберем коя ще бъде най-бляскавата от тях за 2016-та година.