От края на миналата седмица Люис Хамилтън е новият лидер във Формула 1. Обратът е завършен за световния шампион. Англичанинът започна състезанието в Барселона на 43 точки зад Нико Розберг в таблицата. 6 състезания след това Хамилтън е на върха с 6 точки повече. Световният шампион отново гледа към титлата.

А той е човек, който обича да наваксва пасив. И не си оставя болида в калта. Две от трите титли, които англичанина спечели идват след наваксване на изоставане. През 2014 г. Хамилтън започна на осма предавка и за четири състезания имаше 28 точки аванс. Но за 3 надпревари те се стопиха. След седмия кръг англичанина бе на 4 точки зад своя съотборник Нико Розберг. Но това подейства изключително стимулиращо на Хамилтън. Той спечели 7 от последните 11 състезания и грабна титлата с 67 точки аванс.

Нищо обаче не може да се мери с драмата от 2008 г. Хамилтън изгуби титлата в последното състезания предния сезон и искаше да докаже силата си. Той спечели първата надпревара, но не взе точки в Бахрейн, Канада и Франция.

Преди последната надпревара Хамилтън изоставаше на 9 точки от Фелипе Маса. В един от най-запомнящите си финали на сезон във историята на Формула 1, Хамилтън спечели титлата с 1 точка на пистата в Бразилия.

Но докато той умее да наваксва пасив, също е способен да го пропилее. През 2007 г. Люис е новак, който иска да се докаже и натрупа опит от действащия шампион Фернандо Алонсо. Англичанинът показва потенциала си с 9 поредни подиума, в които печели и първите си 2 победи във Формула 1. След 9 състезания Хамилтън води с 12 точки.

Накрая титлата печели Кими Райконен с точка повече от двамата пилоти на Макларън. През 2010 г. след 13 състезания Хамилтън води с 31 точки пред Себастиян Фетел, който след това е шампион като печели 47 точки от последните 6 състезания.

Хамилтън просто е човека на обратите. Въпросът е, че докато в началото той нямаше опит и се оставяше да го изпреварят, сега това не е така. Задачата за Розберг ще е много трудна.