Двукратният световен шампион във Формула Фернандо Алонсо сподели, че решението му да се раздели с Ферари е дошло след много тежък размисъл.

Все още липсва официално потвърждение къде ще продължи кариерата си испанецът през идния сезон, но повечето информации сочат към Макларън. Там той ще си партнира с някого измежду Дженсън Бътън и Кевин Магнусен.

Реално отношенията между Алонсо и Ферари се влошиха доста през лятото на тази година, като и вътрешното преструктуриране в „скудерията“ изигра ролята на катализатор за раздялата.

„Много е трудно да затвориш вратата на Ферари, като знаеш, че догодина няма да защитаваш червения цвят“, каза испанецът.

„Това беше едно тежко, тежко решение, което трябваше да взема, но вярвам, че и Фелипе Маса се е намирал в същата ситуация в края на предишния сезон.“

„На мен обаче ми липсва да не съм на подиума, липсва ми да празнувам победа с шампанско. Липсва ми да печеля титли и смятам, че с един нов проект ще увелича шансовете си.“

„Може би това няма да се случи в рамките на 1 година, но за в бъдеще нямам съмнения, че отново ще се боря за титлата. Според мен предвид формата на Мерцедес на който и да е отбор ще му е трудно да навакса разликата. Надявам се все пак да се справям по-добре и да се насладя на доста двубои, подиуми и по-добро представяне“, допълни Алонсо.